Hemlöshet. Jaenette Höglund, grundare av den ideella organisationen Vid Din Sida. Foto: Foto: Niclas Elmrin

Göteborgprofiler kickstartade fritidsgård för äldre

Efter försenade öppningsplaner var det äntligen dags. I slutet av oktober öppnade Göteborgs första fritidsverksamhet för pensionärer på Lilla Stampgatan.

  • Publicerad 14:20, 12 nov 2021

"Vid din sida" är den ideella föreningen som står för verksamheten. Grundaren är Jeanette Höglund, men i Göteborg är det Camilla Hysén som är den ansvariga personen på plats. Även Camillas man, Glenn Hysén, finns ofta på plats i Gårdens lokal.

Till en början kommer verksamheten hålla öppet tre dagar i veckan. Måndagar, onsdagar och fredagar från klockan 12 till 19. Förhoppningen är att pensionärer, med ett extra fokus på hemlösa och fattigpensionärer, ska känna samhörighet.

– Redan från dag ett var det många pensionärer på plats. Vissa har till och med redan bytt nummer med varandra. Det betyder så mycket att få vara sedd och att känna gemenskap. Det är det som är syftet med Gården, säger Jeanette.

Välgörenhet

Verksamheten hjälper även fattigpensionärer med mat, rena kläder och hygienartiklar. Men enligt Jeanette är frågan om hur mycket pengar du har inte det väsentliga för att välkomnas in till Gården.

– Vi bryr oss inte om vad du har i pension. Alla över 65 år som är nyktra och drogfria är välkomna. Det är en fritidsgård där man kan spela spel, äta gott, kolla på tv och mysa, säger hon.

Järngäng

Totalt 21 volontärer arbetar på plats. Mats Nordström, restaurangägare, ställer upp med att laga mat tre dagar i veckan. Jonas Rådh, ägare av Hemcompaniet, har inrett hela verksamheten. Niklas Engelin, tidigare gitarrist i In Flames, har tapetserat och målat om. Gården finansieras helt av donationer, insamlingar och månadsgivare.

– Jag blir chockad. Göteborgare är ett strå vassare än stockholmare, säger Jeanette.

"Vid din sidas" första lokal öppnades i Kärrtorp, Stockholm. Efter bra gensvar ville Jeanette utöka verksamheten. Hennes mål är en verksamhet i varje storstad. Att det blev just Göteborg var ett naturligt steg, då hon kände Camilla Hysén sedan tidigare som kändes som rätt person på rätt plats.

Trots att Gården nyligen öppnade, ser Jeanette redan positiva effekter.

– Folk är glada när de går därifrån. Vi hoppas att vi kan fylla ett tomrum hos våra äldre, säger hon.