Göteborgs äldsta pojkband 25 år

Folkets favorit Majornas 3dje Rote firar 25 år. Men egentligen är bandet över 40 om man räknar noga. – Det bara en orsak till att få spela, säger Lasse Gustafsson.

  • Publicerad 12:30, 18 aug 2019

Tanken är att vår musik ska få en ny ton

Majornas 3dje Rote har spelat med artister som Tomas von Brömssen och Håkan Hellström. Men det är framför allt ett band som på egen hand skapat sina framgångar genom åren.

När gruppen nu firar 25 år är det efter sin egen matematik. För egentligen har bandet sina rötter så långt tillbaka i tiden som 1977. De har kallats Göteborgs äldsta pojkband, är mellan 64 och 69 år gamla, och nickar instämmande och förtjusta till epitetet.

– Det är vi, säger de i kör.

Jubileum

Namnet Majornas 3dje Rote kom 1981 då medlemmarna uppmärksammade en skylt i en portgång på Krukmakaregatan, Majorna. Där stod att kvarteret låg i "Majornas 3dje Rote" (roteindelningen kommer från brandförsvaret och Majorna var indelat i fyra brandrotar). Namnet på bandet blev givet.

Men jubileum? Hur räknar ni?

– Man kan väl säga att vi egentligen firar när sista medlemmen kom med i bandet, säger Thomas Sjöstrand, som är just sist in.

En förklaring de andra skruvar på sig åt.

Gäster

Oavsett vem eller vad som firas på Musikens hus blir det förstås fokus på Majornas 3dje Rote. Med extra kryddning i form av gäster som Tomas von Brömssen, David Urwitz, Henrik Cederblom, Lukas Stark, Gunnar Källström, Gunnar Frick, Bengt Kristeberg, Per Öjerot och de danska kollegorna Sigurd Hockings och Ditte Fromseier från bandet Haabbadám. Dessutom de unga violinisterna Olof Bergström och Klara Karlsson. Den senare som varit Göran Prembergs elev.

– Tanken är att vår musik ska få en ny ton, menar Lasse Gustafsson.

Konferencier blir Johan "Red Top"Larsson, en person som betytt mycket för bandet.

– Han tog oss på allvar och det var också han som fick oss att spela in vårt första album 2008, säger Lasse Gustafsson.

Höjdpunkter

Det var då Majornas 3dje Rote sedan några år tillbaka jobbat med Tomas von Brömssen. En av flera höjdpunkter i bandets karriär.

– En annan var när vi spelade på Gais-galan tillsammans med Håkan Hellström 2013. Då reste sig håren på armarna, minns Göran Premberg.

Majornas 3dje Rotes musik är bottnad i folkmusiken. Den svenska har adderats till den brittiska och amerikanska. Med Göran Prembergs entré i bandet 1989 kom också texterna.

Textförfattande är nu något som alla delar på. Precis som rollen som sångare.

– Det är en tunn linje att balansera för att inte fastna i gamla grejer. Det är en poäng att visa var ifrån vi kommer. Men också att vi vill komma framåt och att vi är en levande organsim, säger Göran Premberg.

Majornas 3dje Rote

Är: Göran Berg, gitarrer, dobro, mandolin och sång, Lasse Gustafsson, fiol, durspel och sång, Stefan Kirchhoff, bas och sång, Göran Premberg, fiol och sång, och Thomas Sjöstrand, slagverk och sång. Bandet spelar en mix av brittisk, amerikansk och svensk folkmusik med egna, svenska texter

Aktuella: Firar 25 år i sin nyvarande form. Men har sina rötter så långt tillbaka som 1977. Spelar två utsålda jubileumskonserter på Musikens hus 27 och 28/9 med bud på fler.

Vi är GBG

    Vi är GBG