Startar i Hovås. Martin Roth Kronwall, huvudtränare i Göteborgs fäktklubb, betonar vikten av att verksamheten finns även utanför stadskärnan. Foto: Augusto Bizzi/Henning Österberg

Göteborgs fäktklubb öppnar i Hovåsskolan

Till hösten startar Göteborgs fäktklubb upp en ny filial – en fäktskolegrupp – för barn mellan sju och tio år på Hovåsskolan. Gruppen ska ledas av landslagstränaren tillika brottkärrsbon Malte Westesson.

  • Publicerad 11:41, 10 jul 2020

Fäktning är en av de absolut säkraste sporterna – tråkigt säker!

Martin Roth Kronwall, huvudtränare i Göteborgs fäktklubb Foto: Henning Österberg

SM-guld. Malte Waltesson, landslagstränare och svensk mästare i fjol, blir tränare för den nya filialen i Hovås. Foto: Augusto Bizzi

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborgs fäktklubb startade för över hundra år sedan och är en av Sveriges äldsta och mest framgångsrika fäktklubbar.

Föreningen, som huvudsakligen håller till i Linnéstaden, har en lång tradition av att starta sidoverksamheter för att nå ut även till stadens ytterområden.

Till hösten väljer man att starta upp en filial på Hovåsskolan för barn mellan sju och tio år och rikta sig även till nybörjare.

– Varför det blev just Hovås är dels för att vi hittade en lokal tillgänglig i skolans gymnastikhall och dels eftersom en av våra landslagstränare, Malte Westesson, bor i Brottkärr. Han vann för övrigt SM förra året och kom tvåa året innan, så han är riktigt duktig, säger Martin Roth Kronwall, en av klubbens huvudtränare.

Han började sin fäktningskarriär som barn i en av Göteborgs fäktklubbs sidoverksamheter i Partille.

Vad är det roligaste med fäktning?

– Att det är en duellsituation och en kombinationsidrott som kombinerar fysisk kapacitet, tekniska färdigheter och taktisk förmåga. Sedan går den i hög grad att anpassa efter vilken nivå man vill ligga på.

– En del vill ha det som hobby och andra vill bli bäst i världen och där ser vi till att båda vägar är möjliga, samtidigt som man också ska kunna växla däremellan. Det är nog en anledning till varför många väljer att fortsätta.

Vilken tror du är den största fördomen om sporten?

– Jag tror att fäktningen dras med en stämpel av att vara en överklassport, vilket inte stämmer. Det är ju en av de äldsta sporterna och när jag började var den väldigt europeisk fortfarande. Idag är fäktningen en av de mest globaliserade sporterna.

Är det en riskfylld kampsport?

– Fäktning är en av de absolut säkraste sporterna – tråkigt säker! Det är en duellsport där det handlar om att använda sin fysiska kapacitet för att lura sin motståndare. Att vara taktiskt slipad är därför en av de viktigaste styrkorna.

Vi är GBG

    Vi är GBG