Göteborgs garderob: Kläder från både herrskap och tjänstefolk

Badkläder från förra sekelskiftet. Sömnadskonst och elegans. Eller varför inte en ekivok film från slutet av 1800-talet. Stadsmuseets utställning "Göteborgs garderob" spänner över det mest.

  • Publicerad 19:10, 3 maj 2019

Lördag den 4 maj öppnar "Göteborgs garderob", Stadsmuseets nya stora utställning. Här har muséet plockat fram kläder, hattar och ting ur sin egen gedigna samling. Där grunden till utställningen är den donation som kom till muséet från Blanche Bonde, dotter till James Fredrik Dickson, efter hennes död 1960.

– Hon var något av sin tids it-girl, säger museichef Carina Sjöholm, som varit med om att plocka fram guldkornen ur Blanche Bondes rika kollektion på över 300 plagg.

Utställningen har tillkommit genom efterfrågan från både publik och personal på muséet. Under två år har arbetet pågått, med intensifiering de sista året.

– Vi har mer än 130000 föremål och dräkter i vår samling där vi nu gjort ett axplock under en koncentrerad period, berättar Carina Sjöholm.

– Det är allt från skräddarsytt till industrikonfektion. Vi berättar om plaggen och hur man såg på varandra genom

Med "Göteborgs garderob" får man se plagg från i huvudsak mellan åren 1860 och 1930, då modet genomgick stora förändringar som samhället i stort. Allt ur ett historiskt och kulturellt perspektiv. Äldst är de tredelade herrplagget med bonjour, byxor och väst i tre olika mönster och färger från 1850. Yngst linne och jeans från 1970.

Det handlar om allt från intimkläder, krinoliner, badmode, fritidsmode, fantasifulla hattar och kostymer. Där modet skiftar på 1920-talet då kvinnorna blir en köpstark grupp på 1920-talet i och med att många kom ut i yrkeslivet för att tjäna egna pengar.

Ja, här finns till och med en film från 1800-talets slut som illustrerar alla de plagg som kvinnor vid den tiden enligt modets krav skulle ha på och ta av sig.

– Det är egentligen en pornografisk film från den tiden, avslöjar Maja Björk Lindahl, utställningsproducent.

Utställningen pågår till hösten 2021.

Göteborgs garderob

Är: Göteborgs stadsmuseums nya utställning med start 4 maj fram till hösten 2021. Basen i utställningen är från donationen från Blanche Bondes, dotter till James Fredrik Dickson, garderob och ting, som kom till muséet i början av 60-talet med över 300 föremål, allt från hennes egna kläder till hennes barns. Utstälnningen fokuserar på plagg mellan 1860 och 1930, men där finns både äldre och yngre. "Göteborgs garderob" är ställt i ett historiskt och kutlruellt perspektiv.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57