Calliope och Melpomene. Foto: Arash Afkari

Göteborgs grekiska gudinnor återfår sin forna glans

Nu ska Göteborgs grekiska gudinnor återfå sin forna glans. Det är de fyra unika skulpturerna på Storans tak som ska restaureras.

  • Publicerad 18:30, 11 apr 2021

Thalia, Terpsichore, Melpomene och Calliope tillika komedins, tragedins, och kärleksdiktens gudinnor.  

Det handlar om de fyra muserna från den grekiska mytologin som står som skulpturer på Stora Teaterns tak och som nu ska återställas.

– Skulpturerna har stått ute i väder och vind under lång tid. Tre av dem är original och de kommer att restaureras med stor noggrannhet av konservator, säger Arash Afkari, projektledare, Higab.

Kontinentala teaterbyggnadsstil

Stora Teatern byggdes mellan 1856 och 1859 och är ett av de tidigaste exemplen på den kontinentala teaterbyggnadsstil som utvecklades under mitten av 1800-talet.  

Det ståtliga bygget var ett resultat av att det sakandes en välartad teaterscen i Göteborg. De två som redan fanns, Stora Theatern på Södra Hamngatan och Lilla Theatern på Sillgatan, ansågs båda vara föråldrade.

Hovarkitekten Bror Carl Malmberg utsågs till att rita huset och bildhuggaren Carl Ahlborn fick i uppdrag att bland annat smycka interiören med förgylld ornamentik och stuckatur.

Terpsichore och Thalia. Foto: Higab/Hans Wretling

Medaljongdekor. Foto: Higab/Hans Wretling

Statyn Melpomene har en dolk gjord i trä, som trots många år i göteborgsväder fortfarande håller, så vi får hantera materialet varsamt.

Han står även bakom de tre originalskulpturerna är gjorda i terrakotta och den fjärde som är en kopia i betong. Konstverken är skapade efter de antika statyer som Gustav III tog hem från Italien år 1784.

– Statyn Melpomene har en dolk gjord i trä, som trots många år i göteborgsväder fortfarande håller, så vi får hantera materialet varsamt, säger Arash Afkari.

Det aktuella underhållsarbetet ingår i en större upprustning där även alla fasader ska putslagas, grundligt rengöras och målas om. Under renoveringen ska även alla fönster och dörrar målas om. Plåtar och armaturerna ska också byts ut mot mer tidsenliga.

– Higab har som fastighetsägare ett viktigt uppdrag att vårda stadens kulturhistoriska byggnader och under underhållsarbetet av Stora Teatern samarbetar vi med vår entreprenör Tegelfogen som också har stor erfarenhet inom området. Vi har även kunnat påbörja underhållet av husets utsida nu när det är lugnare i teatern.

Arbetet har delats in i etapper och beräknas vara klart i oktober 2021.

Calliope. Foto: Higab/Hans Wretling

Visste du att..

...vid Stora Teaterns invigningen 1859 spelades pjäsen Konung Karl X Gustaf där tåget över Bält gavs en realistisk inramning med hjälp av riktig snö och is.

Publiken som närvarade var helt klädda i svart, eftersom man var i sorg efter den avlidne Kung Oscar 1.

De dyraste biljetterna kostade 2 kronor och 50 öre, och de billigaste på tredje raden kostade 1 krona.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Stora Teatern. byggdes mellan 1856 och 1859 och är ett av de tidigaste exemplen på den kontinentala teaterbyggnadsstil som utvecklades under mitten av 1800-talet. Foto: Higab/Hans Wretling

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00