STORT. Det nya fartyget DFDS Hollandia är ett av värdens största rorofartyg. Foto: Göteborgs Hamn

Göteborgs hamn får jättefartyg – plats för 450 trailers

Ett av värdens största lastfartyg kommer att trafikera Göteborgs hamn. Det är rederiet DFDS som förnyar flottan. Totalt innebär det en kapacitetsökning till och från Göteborgs hamn på över 600 trailers i veckan.

  • Publicerad 12:15, 7 dec 2019

Det nybyggda fartyget Hollandia Seaways är ett av världens största rorofartyg med plats för 450 trailers.

Lastkapaciteten motsvarar en sträcka på 6,7 kilometer uppradade lastbilstrailers.

Jämfört med fartyget Petunia Seaways som ersätts, ökar lastkapaciteten med ungefär 50 procent samtidigt som fartyget totalt sett är bränslesnålare.

– Hollandia är också en hållbar satsning som både avlastar våra tungt belastade vägar och minskar fartygens miljöpåverkan på våra hav, säger Morgan Olausson, vd på DFDS Seaways i ett pressmeddelande.

Turistfavorit: Kryssningsrekord i Göteborgs hamn

Totalt innebär det nya fartyget en kapacitetsökning till och från Göteborgs hamn på över 600 trailers i veckan.

Göteborg - Gent

Sträckan blir mellan Göteborg och hamnarna i Gent och Zeebrugge i Belgien. En linje där trafiken 2018 ökade för nionde året i rad.

Lasten består bland annat av fordon, industrikomponenter, stål och skogsprodukter mellan länderna.

Det är varuslag med stor efterfrågan, menar Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs Hamn AB.

– Sedan är upptagningsområdet stort och omfattar hela Beneluxområdet, Tyskland och Frankrike. Många svenska exportvaror lastas också om i våra belgiska hamnar för vidare transport till andra europeiska marknader. Rederiernas goda service med stor kapacitet och hög frekvens till dessa marknader är viktiga framgångsfaktorer, säger han.

Brexit: Så påverkas Göteborgs hamn

Ny konflikt i Göteborgs hamn

Mer om Hollandia Seaways och rorofartyg

Hollandia Seaways levererades från Jinling Shipyard i Kina.

Storlek: Det är 237,4 meter långt och 33 meter brett.

Lastkapacit: Motsvarar en sträcka på 6,7 kilometer uppradade lastbilstrailers och kan ta upp emot 450 trailers.

Källa: Göteborgs hamn

Ro-ro-fartyg (av engelskans rollon,rolloff) är lastfartyg som är konstruerade för att fartygets last lätt ska kunna köras ombord och i land. Detta kan ske genom ramper i fartygets för och akter eller vid fartygets sidor.

Begreppet används ofta just om fartyg som inte tar passagerare men en variant ärro-pax-fartyg, alltså bilfärjor avsedda för många passagerare och fordon.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fakta Göteborgs hamn:
Göteborg hamn är Nordens största hamn. Cirka 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och hälften av all containertrafik. Göteborgs hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en miljöklok direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG