Göteborgs nya grepp i bostadsjakten - letar efter både slott och koja

I Göteborg finns tomma lokaler som aldrig dyker upp på kommunens radar. Sedan inventeringen av dessa trappats upp har flera okonventionella bostadsförslag dykt upp.

  • Publicerad 06:15, 20 jun 2017

När en lokal på någon av kommunens fastigheter blir ledig ska den registreras i deras lokalbank. Nu har man upptäckt att vissa fastigheter aldrig läggs in, och fastighetsnämnden vill därför att varenda vrå i kommunen dammsugs efter potentiella bostäder.

– Fastighetskontoret ska undersöka varför allt inte kommer in i banken. Jag tror inte det handlar om att någon undanhåller dem avsiktligt, snarare om den mänskliga faktorn och att ingen frågat efter lokalerna, säger Jahja Zequiraj.

Lokaljakten har hittills lett till exempelvis Billdals herrgård, kolonistugor och det gamla barnhemmet Villa Ramsäter.

Flytta in på kontoret

Jahja Zeqiraj använder ordet "bostadisera" och nämner även tomma kontorslokaler som något kommunen nu sätter sitt hopp till. För att inte bryta mot lagen krävs dock att lokalen, oavsett om det är kontor eller kolonistuga, först blir klassad som bostad. Det beror bland annat på frågan om slitage.

– Att envist hänvisa till regelverket hjälper inte de som är bostadslösa nu. Att konvertera om lokaler, i enlighet med plan- och bygglagen, är bättre än alternativet att folk får bo i sovsalar. Det är inte värdigt ett av världens rikaste länder, säger Jahja Zequiraj.

Det är främst de senaste årens flyktingmottagande som sätter press på fastighetskontoret, men nämndens socialdemokratiske ordförande understryker att bostäderna ska vara till för alla behövande göteborgare.

– Fler grupper än nyanlända är bostadsbehövande. Är man göteborgare som inte kan få bostad och vänder sig till kommunen ska vi försöka ordna nåt, temporärt eller varaktigt. Det handlar om att vikta behoven, säger Jahja Zequiraj.

Tipsa kommunen

Det var en privatperson som gjorde kommunen uppmärksamma på att Villa Ramsäter stod tom. Nu hoppas man på fler liknande initiativ.

– De som bor i området har ju bäst lokalkännedom. Fastighetsregister kan vara ouppdaterade och missvisande, säger Jahja Zequiraj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG