Göteborgs valchef: Kan vara sista gången med dessa valsedlar

Valsedlar som saknats och politiska budskap inne i vallokalen. Göteborgs valchef berättar om mindre incidenter men att valdagen fungerat som vanligt. Han berättar också att det pågår ett arbete med att ta fram ett nytt valsystem.

  • Publicerad 18:38, 9 sep 2018

Enligt polisen har valdagen i Göteborg rullat på utan några inrapporterade incidenter. En bild valchefen Bill Werngren också ställer sig bakom.

– Det är en vanlig valdag, säger han.

Men under dagen har några incidenter dock kommit fram. Bland annat har vallokalen i Hyresgästföreningens lokaler i Göteborg fått kritik. Vallokalerna ska vara fria från politisk påverkan men i Hyresgästföreningens lokaler hade deras budskap inte tagits ner när vallokalen öppnade.

– Det togs ner så fort vi fick veta det. Sedan är det på det sättet att vi har att välja mellan lokaler som är tillgängliga och med ett rimligt avstånd för allmänheten. Det är inte alltid så lätt. Några vallokaler vi har är församlingshem vilket man också kan ha synpunkter på. Men då har vi att välja – ska vi ta det eller ska vi låta väljarna få gå en kilometer extra. Det finns inte lokaler överallt, säger Bill Werngren.

Under morgonen rapporterade SVT Nyheter Väst om en annan incident. När vallokalen i Annedalsskolan öppnade saknades Sverigedemokraternas valsedlar.

– Vi har 700 miljoner valsedlar och 2500 valarbetare i Göteborg. Det finns inga perfekta val. Däremot finns det schyssta transparenta val, men perfekta val finns inte. När det är många människor och när det är stressigt så är det sådant som händer, säger Bill Werngren och fortsätter:

– Det är vanligt att väljare och de politiska partierna kan ha synpunkter på till exempel placering av valsedlar eller att de står i fel ordning och så vidare. Det är saker vi arbetar med hela tiden. Men vi kan inte ställa en person vid ställen med valsedlar. Då uppfattas det som ”varför ska den stå där och glo”.

Bill Werngren berättar att nästa val, EU-parlamentsvalet nästa år, kommer ha ett nytt system där ställen ska få insynsskydd och en person åt gången får ta valsedlar.

– Risk för långa köer men det kommer till för att skydda valhemligheten, som ju egentligen börjar inne i valbåset. Svensken har ju löst det genom att ta flera valsedlar, säger Bill Werngren.

Kommer det här nya systemet användas om fyra år vid nästa riksdagsval?

– Det vet vi inte. Regeringskansliet har uppdraget och det pågår ett arbete med att ta fram ett nytt valsystem. Vi kan inte ha det så här med alla valsedlar. Det är svårt både för väljarna och för valarbetarna.

Tycker du att det ska bli skönt att slippa dagens system?

– Så skulle jag inte uttrycka det. Det är väldigt robust. Men jag ser fram emot att man sneglar på hur det ser ut i andra länder – till exempel en stor valsedel där man kryssar det man vill ha. Det är mycket enklare. Då behöver vi inte den stora mängden valsedlar, säger Bill Werngren.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57