Ny konst. Visualiseringsbild av Ebba Matz konstgestaltning för veteraner i Färjenäsparken. Foto: Fahlander Arkitekter/Karin Kirchmeier

Göteborgs veteraner hyllas med konstverk

En paviljong med himlen som tak. Nu är det klart att konstnären Ebba Matz ska gestalta det nya hyllningsmonumentet till Göteborgs 15 000 veteraner.

  • Publicerad 15:23, 7 sep 2020

Samlings plats. Foto: Fahlander Arkitekter/Karin Kirchmeier

Färjenäsparken, intill älven vid foten av Älvsborgsbron, genomgår en förädling med sikte på stadspark 2021.

Parken är samtidigt platsen för ett nytt monument tillägnad veteraner i Göteborg.

Under våren har konstnärer kunnat skicka in förslag till gestaltningen och nu står det klart att blir Ebba Matz som får uppdraget att skapa hyllningsverket – en paviljong med himlen som tak.

– De relativt tunna pelarna som bär upp den övre ringen symboliserar stöttepelarna som gör det viktiga arbetet i fredens tjänst. Jag har försökt att balansera det sköra och det stabila i min gestaltning. Det som vilar mot marken håller upp det gemensamma och sköra, säger konstnären Ebba Matz, konstnär i ett pressuttalande.

Initiativet till konstverket kommer från en motion i kommunfullmäktige om att hedra veteraner i i form av en konstgestaltning.

Beslutet: Göteborg får ett veteranmonument

Tanken med konstverket är att det ska fungera som en samlande plats för veteraner, deras anhöriga och alla de som värnar demokratiska värden i det globala samhället.

– Stenen i konstverkets mitt kan användas som sittplats för en eller två personer, kanske för en stunds vila och begrundan. Men den kan även användas vid ceremonier för att till exempel lägga en blomma på, säger hon.

Konstverket kommer att invigas i Färjenäsparken på Veterandagen den 29 maj 2021, och finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Veteraner hyllas med parad i centrala Göteborg

Byggstart för Hisingens nästa skrapa

Äldsta göteborgaren ska ansiktslyftas

Vad är en veteran?

Det är en person som har deltagit i internationella fredsfrämjande eller humanitära insatser, som till exempel en soldat från Försvarsmakten eller räddningstjänsts- och sjukvårdspersonal som varit utsända av svenska staten i olika insatser i världen.

I Göteborgsområdet finns ungefär 15 000 veteraner.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG