Utan kontakt med yttervärlden. På Högsboanstalten råder fortsatt besöksförbud på grund av corona. Foto: Kriminalvården

Göteborgsanstalter stängda för besök: "Kraftig åtgärd"

Familjer med en anhörig i fängelse har inte kunnat träffas på sex månader. "Kontakten med omvärlden betyder otroligt mycket" säger Markus Russman på KRIS, Kriminellas revansch i samhället.

  • Publicerad 05:18, 28 sep 2020

Jag tror att det här en bekvämlighetsåtgärd från Kriminalvården.

För klienter som närmar sig frigivning brukar KRIS vara en viktig stöttepelare. Kamratföreningen, består av före detta kriminella och missbrukare, som ”hjälper varandra tillbaka till samhället”. En viktig del av arbetet är att besöka människor som sitter i fängelse för att tillsammans planera för ett laglydigt liv efter frigivningen.

Varje vecka hälsar föreningen på i anstalterna Högsbo, Skogome och Sagsjön i Lindome. Just nu sitter över 300 personer frihetsberövade på slutna avdelningar i Göteborg. Sedan corona bröt ut har ingen av dem kunnat ta emot besök av någon från utsidan.

– Vi har inte varit där sedan i mars. Några klienter har vi haft telefonsamtal med, men för övrigt har vi inte haft någon kontakt, säger Markus Russman.

Anhöriga straffas

Sedan i våras har Justitieombudsmannen, JO, tagit emot 82 klagomål som gäller corona och Kriminalvårdens rutiner. Anmälningarna kommer från fängelser och häkten i hela landet och en stor del av dem rör besöks- och permissionsförbudet.

”Interventionen river upp djupa och i vissa fall kroniska sår i redan ansträngda familjerelationer. Vi interner är förvisso dömda för brott, men det är inte våra nära och kära”, skriver en av anmälarna.

– Besök är en av grundpelarna i svensk humanitär kriminalvård. Att dra in den förmånen är en väldigt kraftig åtgärd, konstaterar Katarina Nordin Scott, kriminalvårdschef för Högsbo och kvinnoanstalten Sagsjön.

Fortsatt besöksförbud

Beslutet av att stoppa alla permissioner och besök fattades i mitten av mars och har gällt sedan dess på kriminalvårdsanstalterna. Den första september lättade man litegrann på de hårda reglerna, framförallt för de som sitter på de öppna anstalterna. Nu får de som är frihetsberövade, enligt säkerhetsklass tre. ta emot besök och beviljas obevakade permissioner.

För de som är placerade på slutna fängelser, klass ett och två, gäller fortfarande de tuffa restriktionerna. Inga besök och inga permissioner utan tillsyn.

– Däremot finns numera möjlighet till permissioner under tillsyn, tillsammans med personal. Det kan handla om att gå en skogspromenad där inga andra befinner sig, säger Katarina Scott Nordin.

Långtråkigt

Hon tycker att det har gått förvånansvärt bra på de anstalter som hon har ansvar för. Enligt kriminalvårdschefen har de flesta av de intagna haft förståelse för restriktionerna.

– Det är klart att det blir långtråkigt, såväl besök som permissioner är välkomna avbrott i den inrutade vardagen. Men det här är en extraordinär åtgärd, som jag hoppas snart ska vara över.

Markus Russman på KRIS har en egen uppfattning om Kriminalvårdens coronastrategi. Han kan inte förstå varför inte de intagna kan ta emot besök, när personalen rör sig obehindrat mellan in- och utsidan. Det borde vara enkelt att inrätta en mötesplats där anhöriga kan träffas utan att riskera smittspridning, menar han.

– Det handlar enbart om att hålla avstånd. Dessutom är det enkelt att sätta människor i fängelse i karantän, det är ju bara att låsa in dem på sina rum. Jag tror att det här en bekvämlighetsåtgärd från Kriminalvården, säger han.

Det här betyder säkerhetsklasserna

 

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten. Högsbo med 99 platser och Skogome med 191 platser är anstaltar med säkerhetsklass 2. Även 14 platser på Sagsjöns anstalt för kvinnor är klassade enligt den här nivån

Säkerhetsklass 3

Anstalterna saknar direkta rymningshinder. På Sagsjöns anstalt för kvinnor finns 35 platser med säkerhetsklass tre.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20