Mest spelad. Victor Leksells "Svag" är 2020 års mest spelade låt. Foto: Kai Martin/arkivbild

Göteborgsartisten mest spelad

Torslandakille Victor Leksells framgångar fortsätter. Hans låt "Svag" blev första svenska låt att passera "100 miljoner spelningar på Spotify. Nu är det också klart att låten är den mest spelade under 2020.

  • Publicerad 10:48, 15 nov 2021

Pandemiåret 2020 omöjliggjorde i stort sett livespelningar för artister.
Men på radio kunde Sveriges artister och band höras.
Nu har Stim – Svenska tonsättares internationella musikbyrå – sammanställt vilka låtar som spelats flest gånger under förra året. Listan baseras på data från ett flertal olika källor, som Spotify, Youtube, Apple Music och radio. Data som sedan unikt sammanställts för Stim.

Dominerat

Miss Li har med två låtar – "Lev nu dö sen" och "Komplicerad" – men det är Torslandakillen Victor Leksell som toppar listan. Hans "Svag" kom i januari 2020 och har sedan dess fullkomligt dominerat på topplistor, i radio och i strömmade spellistor.

Enligt uppgifterna från Stim är "Svag den första låten på svenska som passerat 100 miljoner spelningar på Spotify. Den har legat sammanlagt 62 veckor på Svensktoppen och vann också en Grammis för Årets låt 2021. Låtskrivarna – Carl Silvergran, Felix Flygare Floderer och Niklas Carson Mattsson – hyllades i fredags på galan ”Musikförläggarnas pris” på Grand Hotel i Stockholm, där de fick ta emot diplom och jubel.

Hedrade

– Vi är otroligt hedrade över att ta emot detta pris. Vilken resa den här låten varit - vi trodde på den men hade aldrig vågat tro såhär mycket. Att en låt som handlar om att bryta upp stereotyper och ideal har fått så mycket kärlek känns extra speciellt, sa de enligt ett pressmeddelande.

– "Svag" är ett exempel på låtskrivande när det är som bäst – och när det berör flest. Vi på Stim är oerhört stolta över våra talangfulla anslutna, och årets vinnare är verkligen förtjänta av sina framgångar. Svenskt låtskrivande är i yppersta världsklass, säger Casper Bjørner, vd på Stim, i samma pressmeddelande.

Mest spelade låtarna 2020

Är: 1. Victor Leksell "Svag". 2. The Weeknd "Blinding lights". 3. Miss Li "Komplicerad". 4. "Miss Li "Lev nu dö sen". Darin "En säng av rosor". The Weeknd "In your eyes". 7. Babblarna "Babblarnas vaggvisa". 8. Smith & Thell "Goliath". 9. Dotter "Bullet proof". 10. Avicii, Sandro Cavazza, Kygo "Forever yours".

Baserat: På information data från ett flertal olika källor, som Spotify, Youtube, Apple Music och radio unikt sammanställd för Stim.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21