Forskarna har bland annat gjort observationer på över 300 förhandlingar. Foto: Thomas Möller

Göteborgsforskare: Domare borde visa mer känslor

Anställda inom rättsväsendet påverkas av sina känslor i arbetet, även om många inte vill erkänna det. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

  • Publicerad 11:50, 12 feb 2019

Traditionellt är rättsväsendet som en plats där känslorna inte får synas. Neutralitet och objektivitet ska styra. Saker ska utredas och prövas enligt de lagar som råder.

– Vår studie visar att det antagandet bygger på en falsk uppdelning mellan känslor och rationalitet. Det demokratiska rättssystemet skulle vinna på att aktörerna erkänner och uppmärksammar att det finns emotionella processer. Först då blir det möjligt att reflektera över sina och andras känslor och att arbeta med en medveten känslohantering, säger Åsa Wettergren, professor i sociologi vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna i studien har följt omkring 100 domare och åklagare i deras vardagliga arbete på fyra svenska domstolar och fyra åklagarkammare mellan 2012 och 2016. De har också gjort observationer på över 300 förhandlingar.

Studien visar att uppfattningen att ”på en professionell fastnar inga känslor” råder inom rättsväsendet.

– För att rättsstaten ska behålla sin legitimitet behöver man inse att känslor – emotioner - spelar en grundläggande roll för att upprätthålla det demokratiska rättssystemet. Men i och med att känslor ofta kopplas ihop med irrationellt handlande tystas de ner i det vardagliga arbetet i domstolarna och det är förstås inte bra, säger Stina Bergman Blix, docent vid sociologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG