I studien har Beata Jungselius bland annat intervjuat 16 personer som frekvent använder sociala medier, och som värvades via Twitter. Foto: Mostphotos

Göteborgsforskare: Likes - mer än bara gilla

En like på Instagram kan betyda många olika saker beroende på sammanhang och vem du är. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 10:34, 14 jun 2018

Den bokstavliga betydelsen av en like på Instagram är en bekräftelse av en viss bild. Men riktigt så enkelt är det inte visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

– Att likea ett foto betyder inte per automatik att du gillar det specifika fotot som publicerades, det kan istället vara ett uttryck för att du gillar fotots innebörd, säger Beata Jungelius i ett pressmeddelande.

Hon är doktorand i tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet och har tittat på vad en like i sociala medier egentligen innebär och även vilken betydelse en utebliven like kan ha.

–  När förväntade likes från vänner i nätverket uteblir, trots att användaren sett att vännerna varit aktiva, kan det tolkas som brist på förväntat stöd och besvikelsen bli så stor att man plockar bort poster. Sena eller uteblivna likes kan också tolkas som att ens vänner är på semester eller bortresta utan tillförlitlig uppkoppling och att likesen då sannolikt kommer senare på kvällen eller dagen efter, säger Beata Jungselius. 

I sin studie ”She liked the picture so I think shi liked it – Unpacking the social practise of liking” upptäckte Beata Jungelius också den strategiska betydelsen likes kan ha på Instagram.

– Att få ett stort antal likes av någon som man inte känner påverkar det egna beteendet. Då sänks tröskeln för att i gengäld gilla den användarens bilder, även om man exempelvis sitter i olika länder och inte förstår texten i anslutning till bilden. Det kan vara en taktisk metod för att öka möjligheten till många likes från människor utanför sitt eget nätverk, säger hon. 

Läs också: Göteborgsforskning: Unga sviker morgontidningar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG