STUDIE. Träningen motverkade många av de förändringar som nikotin orsakat i djurens hjärnor, och hjälpte till att snabbare återställa balansen. Foto: Szasz-Fabian Jozsef

Göteborgsforskarens tips till den som vill fimpa

Rökning påverkar inte bara lungorna utan hela kroppen och även hjärnan. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet en metod som kan häva rubbningarna i hjärnan, i alla fall på råttor.

  • Publicerad 14:15, 24 aug 2019

Nikotin är något av det mest beroendeframkallande kroppen kan utsättas för.

Studien från Göteborgs universitet visar att råttor som utsatts för nikotin får rubbningar i hjärnan, men att dessa kan hävas med hjälp av motoriska övningar.

– Det vi kunde se var att djuren som hade fått träning inte uppvisade några kvarstående rubbningar i hjärnan efter nikotinet. Även nervcellernas formbarhet, plasticitet, som var kraftigt minskad i kontrolldjuren, var återställd i djur som tränats, säger forskaren Louise Adermark, i ett pressmeddelande.

Ungdomar tar kampen mot fimparna

Metoden kan nu komma att prövas vid rökavvänjning för människor.

Louise Adermark har också forskat på den starka kopplingen mellan nikotinberoende och motorik – att ta fram en cigarett, tända och ta ett bloss. Rörelsen kopplas ihop med känslan nikotinet ger.

– Vi vet väldigt lite av vad som händer i hjärnan när vi lär oss motoriska saker, men om vi spekulerar utifrån resultaten i studien skulle rökavvänjning kunna kompletteras med att man satsar på att lära sig något helt nytt, en modern dans eller tennis, som man inte gjort tidigare, säger Louise Adermark.

– Det är svårt att sluta röka, de flesta som försöker återfaller. Därför är det viktigt att hitta nya sätt för att underlätta rökstopp, avslutar hon. 

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

Louise Adermark, docent i neurobiologi och korresponderande författare bakom studien. Foto: Svante Adermark

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57