De sociala medierna går som tåget. Foto: Mostphotos

Göteborgsforskning: Unga sviker morgontidningar

4 av 10 svenska ungdomar använder sociala medier för att ta del av nyheter. Samtidigt läser för första gången någonsin mindre än 50 procent av svenskarna en morgontidning varje dag, enligt statistik från Mediebarometern 2017.

  • Publicerad 06:30, 3 jun 2018

Mer än 40 procent av ungdomsgruppen 15- till 24-åringar att de använder Facebook för att ta del av nyheter, enligt statistik från 2017 års Mediebarometer som genomförts av Nordicom vid Göteborgs universitet.

– Facebook är en väg in för att ta del av nyheter för den här gruppen, säger Karin Hellingwerf, forskningsinformatör på Nordicom

Undersökningen visar också att svenska folket tillbringade mer tid på sociala medier under 2017 än året innan. Det främsta skälet som anges till att använda sociala medier är att följa vänner och familj.

– Det är kanske därför sociala medier har blivit så stort. Man gillar det här sättet att interagera, säger Karin Hellingwerf.

Samtidigt som de sociala medierna fortsätter sin frammarsch går det sämre för morgontidningarna. För första gången någonsin visar Mediebarometern att mindre än hälften av alla svenskar läser en morgontidning varje dag.

Enligt Karin Hellingwerf beror på att det i dag finns så många medier och plattformar som konkurrerar om människors tid.

– I dag ägnar vi inte mer tid åt medier som helhet än tidigare, men vi ägnar allt mer tid åt sociala medier.

Statistik för 2017

44 procent läser en morgontidning varje dag.

42 procent av alla 15- till 24-åringar använder Facebook för att ta del av nyheter.

62 procent av befolkningen lyssnade på radio en genomsnittlig dag. Jämfört med 68 procent året innan.

Mediebarometern

Mediebarometern är en årlig räckviddsundersökning som belyser hur stor andel av den svenska befolkningen mellan 9 och 79 år som en genomsnittlig dag har tagit del av medier på traditionella och digitala plattformar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG