Välja. Göteborg Direkt har kartlagt de etablerade partiernas hjärtefrågor att driva i EU, som en hjälp på vägen till röstbåset. Foto: Paul Wallén (Montage Göteborg Direkt)

Göteborgsguiden till EU-valet

Valet till Europaparlamentet stundar. För närvarande har Sverige nio partier representerade i EU-parlamentet. I Göteborg Direkts valguide finns svaren på vad de olika partierna anser vara de viktigaste frågorna att driva i EU för göteborgarna.

  • Publicerad 08:12, 23 maj 2019

Här kan du förtidsrösta till EU-valet

Hälften av göteborgarna till valurnorna

Feministiskt initiativ (FI)

Vilken är EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Vi vill utlysa klimatnödläge i Göteborg och i Europa. Vi kan inte fortsätta den ständiga ekonomiska tillväxten och den ökande konsumtionen. Det tär på vårt jordklot. Idag lever vi som om vi hade 4.2 jordklot. Vi har bara 1. 

Vilka göteborgare från FI har chans på EU-parlamentet?– Soraya Post och Stina Svensson.

Hur viktigt aser ni att är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?– Vi ser att högerextrema och ultrakonservativa partier går samman för att ta över EU parlamentet med politik om att inskränka demokratin och yttrandefriheten. Civilsamhället är under attack redan. Det ser vi i exempelvis Ungern. De är också stora klimatförnekare. Så det är otroligt viktigt att gå och rösta om vi ska fortsätta ha ett samhälle som vilar på demokratiska grunder, och om vi ska ha en stark politik för att rädda klimatet. 

– Det behövs en stark feministisk antirasistisk röst i parlamentet. Särskilt nu när högerextrema, nationalistiska och ultrakonservativa växer i Europa. Konsekvensen av att dessa partier växer är att kvinnors rättigheter inskränks och demokratin och rättsstaten hotas. 

Visa merVisa mindre

Vänsterpartiet (V)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna, enligt ert parti?– Vår viktigaste EU-fråga är klimatet. Vi vill se en radikal och rättvis klimatomställning där de som bär ansvaret för utsläppen får betala konsekvenserna – inte vanliga människor som redan drabbats hårt av åtstramningar och ökade klyftor.

Vilka göteborgare från V har chans på EU-parlamentet?– Malin Björk, Gertrud Ingelman och Jöran Fagerlund .

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?– Det är mycket viktigt att rösta i EU-valet och att göra allt för att stärka de progressiva krafterna i EU-parlamentet. De beslut som tas i EU påverkar i hög grad oss i Göteborg och i Sverige.

Visa merVisa mindre

Socialdemokraterna (S)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Jobb, trygghet och välstånd. Ett Europa som sätter vanligt folk främst.
– Vi vill ha ett EU som skapar fler trygga jobb med schyssta villkor som sätter löntagarens intressen före storföretagens. Ett EU som försvarar svenska kollektivavtal och stoppar skattefusk. Ett EU som skapar fler gröna jobb då klimatet är en annan av de viktigaste frågorna både för socialdemokratin, göteborgarna och européer i stort.
– Vi vill att Europa ska visa vägen och gå före i kampen mot klimathotet. En offensiv klimatpolitik som sätter press på regeringar och företag som inte gör sin del för att minska utsläppen.
– En annan viktig fråga för många göteborgare är en av de mest grundläggande, att försvara demokratin. Det EU som skapades för att bygga fred, bekämpa extremism och skapa välstånd är hotat. Högerextremismen växer, grundläggande rättigheter angrips, fria medier hotas, framtidens utmaningar tas inte tag i. Vi tummar aldrig på demokratin.

Vilka göteborgare från S har chans på EU-parlamentet?
– Mariya Voyvodova samt Linus Glanzelius och Evin Incir (göteborgare skrivna på annan ort).

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– Oerhört viktigt. Cirka 60% av de beslut som fattas i EU-parlamentet har påverkan på oss göteborgare. Göteborg och Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen.
– Därför är det oerhört viktigt att man gör sin röst hörd, att man tar ställning och går och röstar. På så sätt kan vi göteborgare vara med och forma EU i rätt riktning. Europa är viktigt för Göteborg och Göteborg är viktigt i Europa.

Visa merVisa mindre

Miljöpartiet de gröna (MP)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Våra barn och barnbarn kommer att fråga oss vilken väg vi valde. Miljöpartiet väljer klimatet och demokratin. Mänskligheten och medmänskligheten. 
– Miljöpartiet går till val för ett EU som driver en starkare klimatpolitik och står upp för mänskliga rättigheter. Klimatet är en fråga för oss alla, och utmaningarna måste mötas både lokalt och globalt.
– Vi vill att EU ska börja leva upp till löftena i Parisavtalet. Vi vill införa en maxgräns för hur mycket varje EU-land får släppa ut, en så kallad utsläppsbudget. 
–Vi vill också att alla EU-länder ska hjälpas åt att ge fristad till den som flyr. Vi vill skärpa reglerna mot vapenexport, stärka biståndet och att människor som måste fly ska kunna använda lagliga och säkra vägar.

Vilka göteborgare från MP har chans på EU-parlamentet?
– Aida Badeli och Rebecka Forsberg.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– Ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner och regioner påverkas direkt eller indirekt av EU.
– Självklart är det viktigt för den lokala demokratin att våra medborgare i Göteborg är med och påverkar de besluten. Därför vill vi uppmuntra alla Göteborgare att gå och rösta senast den 26e maj! 

Visa merVisa mindre

Centerpartiet (C)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Miljö- och klimatfrågor toppar många mätningar som de viktigaste EU-frågorna. Miljö och klimat är frågor där Centerpartiet tar ansvar för minskat plastberoende och renare hav.
– Det är frågor som berör Göteborg i stor utsträckning eftersom vi ligger vid havet och har en tung industri samtidigt som vi har många framstående projekt som visar att det går att ställa om till hållbara alternativ.
– Göteborg har även erkänt dålig luft- och vattenkvalitet, framförallt på grund av de stora trafiklederna som går rätt igenom staden. Centerpartiet vill arbeta för renare hav och stränder, förnybar energi och grönare transporter och det är frågor som måste diskuteras på EU-nivå.

Vilka göteborgare från C har chans på EU-parlamentet?
– Karin Östring Bergman, Lina Eriksson och Daniel Svensson.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– För Centerpartiet är det viktigt att beslut fattas så nära människor som möjligt. Även om EU kan kännas avlägset påverkar EU-lagstiftningen vår vardag som göteborgare. Det handlar om maten vi äter, produkter vi köper och var i Europa man får bo, jobba och studera.
– Eller en sådan sak som vilka regler som ska gälla för Internet eller roamingavgifter. Det är viktigt att göra sin röst hörd och skicka en tydlig signal till våra svenska politiker i EU-parlamentet.

Visa merVisa mindre

Liberalerna (L)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
Klimatfrågan. Klimatförändringarna angår oss alla och behöver hanteras på EU-nivå. Fler länder i världen måste möta klimathotet med nödvändiga reformer. Utsläppen stannar inte vid gränsen och därför vill vi ha en europeisk koldioxidskatt.

Vilka göteborgare från C har chans på EU-parlamentet?
 – Anders Rehnberg och Richard Brodd.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– Det är lika viktigt att rösta i EU-valet som i riksdagsvalet, anser vårt parti. En av demokratins grundpelare byggs på fria val, det är en rättighet och skyldighet som EU:s invånare har gemensamt.
– Självklart ska alla röstberättigade göteborgare rösta för det som de tror gör EU bättre och som EU kan lösa bäst gemensamt. Vill man vara med och påverka EU:s framtida inriktning måste man rösta i EU-valet.

Visa merVisa mindre

Moderaterna (M)

Vilken EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
Tryggheten. Moderaterna vill göra Göteborg tryggare.  

Vilka göteborgare från M chans på EU-parlamentet?
– Gustaf Göthberg.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– För göteborgarna och den lokala demokratin är det oerhört viktigt att rösta i EU-valet. 
Dels för att EU-besluten påverkar kommunpolitiken, dels för att gränsöverskridande problem såsom okontrollerad invandring, terrorism, brottslighet och klimatutsläpp, behöver lösas i samarbete med de andra EU-länderna. 
– EU är också en stark kraft för mer frihandel – det gynnar Göteborg och är viktigt för våra företag och att skapa arbetstillfällen här.  

Visa merVisa mindre

Kristdemokraterna (KD)

Vilken är EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Byggandet av en mer välfungerande inre marknad, liksom att EU förhandlar fram fler och friare handelsavtal.
– EU: s inre marknad är världens största och dess potential enorm. Genom att göra den mer konkurrenskraftig och öppna upp den för resten av världen skapar vi fler jobb. Inte minst i ett litet, exportberoende land som Sverige och i det nav för världsledande innovation, industri och event som Göteborg är och ska förbli.  

Vilka göteborgare från KD har chans på EU-parlamentet från ert parti?
– David Lega och Magnus Berntsson.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– Det är jätteviktigt då lagstiftning på EU-nivå påverkar omkring hälften av Göteborgs kommuns verksamhet. Det rör alltifrån miljöbestämmelser vid bygget av förskolor, till vilket företag som kör stans stombussar, till minimikrav på luft-och vattenkvalitet.  

– Därmed så påverkar EU-lagstiftningen dig – som göteborgare. Så gör din röst hörd och gå och rösta.

Visa merVisa mindre

Sverigedemokraterna (SD)

Vilken är EU-fråga är viktigaste för göteborgarna?
– Det finns flera viktiga frågor. En av de mest centrala är att vi återför makt och beslutanderätt tillbaka till Sverige. Således kan Göteborgs kommun och våra invånare få mer inflytande de beslut som gäller just vår egen stad.
– Migration och den sociala pelaren är andra områden som påverkat Göteborg negativt. 

Vilka göteborgare från SD har chans på EU-parlamentet?
– Karl Robbjens.

Hur viktigt är det för den lokala demokratin att folk röstar i EU-valet?
– Det är oerhört viktigt för den lokala demokratin. Detta val handlar till stor del om var beslutsfattandet äger rum. Det står mellan de som vill ge Bryssel mer makt och inflytande mot oss andra som vill ta tillbaka detsamma.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11