Nominerat. Light factory Gbg kallas JM:s nya projekt längs Mölndalsvägen, som ni är nominerat till årets kalkonpris. Foto: Arkitekturupproret

Göteborgshusen som kan bli årets fulaste nybygge

För andra året i rad delas nu Kasper Kalkon-priset ut till årets fulaste nybygge och två av de nominerade husen finns i Göteborg. "Bisarrt spektakel" och "radiatorskydd" lyder omdömena.

  • Publicerad 18:35, 25 okt 2017

Det startade förra året som en motreaktion på arkitekturvärldens allra mest prestigefyllda pris: Kasper Salin-priset (som i år bland annat har nominerat Landamäreskolan på Hisingen till årets byggnad).

Bakom anti-priset står nätverket Arkitekturupproret och i årets upplaga har de utsett två hus i Göteborg som kan vinna kalkonpriset. Det ena är "Park49", ett kontorshus av Skanska nära Ullevi.

Det andra är ett nybygge av JM längs Mölndalsvägen som ska "sätta Göteborgs södra centrum på kartan", enligt mäklarannonserna. Men Albert Svensson, vice ordförande i Arkitekturupproret är inte imponerad.

– Det blir ingen harmoni eller skönhet med de här hålen. Det ser ut som en stor fläkt eller ett radiatorskydd tycker jag, säger han.

Men många vill ju bo här och köper lägenhet?

– Ja så är det ju, de kan sälja i och med bostadsbrist, då kan man göra såhär pass fult.

På JM tar man dock nomineringen med ro, mestadels i alla fall.

– Det är inget som vi ligger sömnlösa för på nätterna. Man kan ju nästan vända på det och säga att det är hedrande eftersom ett av husen de nominerade förra året faktiskt vann Kasper Salin-priset, säger Martin Svahn, regionchef väst.

Vilka reaktioner brukar ni få på det här huset?

– Det är ju min subjektiva uppfattning men jag upplever att vi får mycket uppskattning. Många tycker att det lyfter platsen som tidigare var en parkering.

LÄS MER:

Vilket är Göteborgs fulaste nybyggda hus?

Vardagsarkitektur kammade hem fint pris

Kalkonpris som motvikt

Sveriges arkitekter delar varje år ut det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Nätverket Arkitekturupproret lanserade förra året sitt nyinstiftade anti-pris, en utmärkelse för årets fulaste nyproduktion: Kasper Kalkon, "en nödvändig motpol" som man själva kallar det på hemsidan.

28 november meddelas vinnaren i både Kasper Salin- och Kasper kalkon-priset.