Stänger. Truckstop Alaska har anordnat musik- och kulturevent sedan 2003 men väljer att lägga ner vid årsskiftet. Foto: Emelie Draper

Göteborgsk undergroundscen går i graven

"Länge leve Trucken, Trucken är död!" Det skriver den medlemsdrivna kulturklubben Truckstop Alaska i ett inlägg på Facebook och meddelar att de lägger ner vid årsskiftet.

  • Publicerad 15:50, 26 sep 2019

Den ideella undergroundscenen Truckstop Alaskas har sedan år 2003 anordnat musik- och kulturevent. De senaste åren i en lokal på Lindholmen på Hisingen.

Efter boten - nu reagerar Truckstops stammisar

Men att driva kulturföreningen har blivit allt svårare med åren.

Göteborg Direkt rapporterade i december förra året att flera mindre kulturarrangörer fått lägga ner verksamheten på grund av krångliga tillståndsregler och Truckstop Alaskas verksamhet hotades redan i april 2018.

I en oannonserad tillsynskontroll av polisen, skattemyndigheten, tillståndsenheten och miljöförvaltningen beslagtogs all alkohol, vilket skakade om verksamheten.

– Att vi motsätter oss att skaffa ett alkoholtillstånd gör oss inte till en svartklubb. Vi har betalat skatt på samtliga alkoholhaltiga drycker som sålts i vår bar (öl och vin från Systembolaget). Vi har inget principiellt emot ett alkoholtillstånd, sade representanter för Truckstop Alaska i ett pressmeddelande då.

Krav på lättare regler för alkoholtillstånd

I dagsläget menar Truckstop Alaska att de kanske hade klarat ett år till men väljer istället att avveckla verksamheten:

”När mer kraft går åt till diplomati, ekonomi, tillstånd, avtal och ansvar än kreativitet och skapande så känns det ohållbart i längden. Och situationen i nuläget är redan knivig nog. Ska vi, i vår önskan att ha kvar lokalen, gå med på att omvandlas till något som de som styr den här stan kan acceptera?”

Trots det svåra beslutet har eldsjälarna bakom Truckstop Alaska hoppet kvar:

”Truckstop Alaska kommer inte längre finnas kvar, men vi lämnar över en fackla som till varje pris måste hållas brinnande för att mota bort alla tråkmånsar som försöker dränka oss i visioner om ”attraktiva” stadsbilder och ett påhittat kulturliv. Vi alla behövs i den här kampen.”

Domen: Så mycket tvingas Truckstop böta

Vi är GBG