Göteborgskillarna tävlar i taekwondo-EM

Hårdare sparkar och slag skrämmer inte Lucas Mattson, 16 och Jakob Hedlund, 16 från klubben Göteborg Taekwondo Academy. Den 8 oktober åker de till Sarajevo för att representera Sverige i EM.

  • Publicerad 16:01, 7 sep 2019

De är båda svenska mästare i sina viktklasser och nu laddar de upp inför nästa stora utmaning: EM i Sarajevo.

Lucas Mattson från Hovås började träna taekwondo redan som liten i Billdal Taekwondo. Han har tidigare tävlat i VM och är därför beredd på den betydligt hårdare konkurrensen utomlands.

– Kontaktnivån är större utomlands, alltså man sparkar och slår hårdare.

Trots det tuffa motståndet har han siktet inställt på framgång.

– Jag tror att vi kan gå ganska långt så länge vi behåller lugnet och fortsätter vara taggade.

Nu är det hårdträning som gäller för honom och lagkompisen Jakob Hedlund från Säro, som tränar minst fem gånger i veckan.

Hittade sin grej

Innan Lucas hittade hem i taekwondon hade han provat flera andra sporter, som fotboll och innebandy, men aldrig känt att det varit rätt.

– Det är otroligt sköna människor i den här sporten, framför allt i vår klubb. Sedan gillar jag fighting, som att slå på mitsar och att det är allsidigt.

Efter EM väntar en intensiv träningshöst innan nästa tävlingssäsongen drar igång framåt våren.

I hårdträning. Jakob Hedlund och Lucas Mattson från Göteborg Taekwondo Academy representerar Sverige på EM i Sarajevo.

Detta är Taekwondo

Taekwondo (TKD) betyder "foten och handens väg" och är en kampsport och OS-gren, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt på sparkar än de flesta andra liknande kampsporter. Sportens grundare, Choi Hong Hi, tränade en karatestil, shotokan, bland annat under dess grundare Gichin Funakoshi, och menade att han blandat denna kunskap med tekniker från äldre, koreanska, kampsporter.

Det finns ett flertal stilar (organisationer) av taekwondo, men de två huvudsakliga är International Taekwon-Do Federation (ITF) och World Taekwondo (WT) (OS-gren).

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG