Göteborgskt beslut om äldreboenden dröjer

Från och med den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets äldreboenden. Om Göteborg väljer samma linje eller håller kvar förbudet bestäms på fredag.

  • Publicerad 16:46, 15 sep 2020

Genrebild. Om anhöriga får besöka äldreboenden 1 oktober i Göteborg återstår att se. Foto: Oleg Mikhaylov

Sedan den 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Den 1 oktober hävs förbudet. Det meddelade regeringen under tisdagen.

Redan den 12 mars infördes besöksförbud inom äldreomsorgen i Göteborg, och bara för det nationella besöksförbudet nu hävs betyder inte det per automatik att äldreboendena i Göteborg öppnas upp den 1 oktober.

Beslutet: Besöksförbud på äldreboenden i Göteborg

– Nu ska vi sätta oss in i de nya rekommendationerna och se vad det här innebär för Göteborgs del och vilket beslut vi tar. Frågan ska upp i beredningsgruppen på torsdag och sedan fattar direktörerna beslut på fredag. Jag har svårt att se att vi inte följer regeringens beslut, men vi behöver göra det under ordnade former, säger Babs Edberg som ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19.

En sommar bakom plexiglas

Hur resonerar ni?

– Jag tänker att det är jätteviktigt att överväga alla aspekter. Vi vill naturligtvis skydda våra äldre och faran är inte över, samtidigt vet vi att många anhöriga vill besöka sina äldre.

För en månad sedan hade Göteborg noll bekräftade covid-19 fall inom äldreomsorgen i Göteborg.

Just nu: Inga coronafall i äldreomsorgen i Göteborg

– Det ser fortfarande ljust ut. Efter det har vi haft några enstaka fall på ett boende, men vi är fortfarande väldigt nära nollan.

Om ni bestämmer er för att häva besöksförbudet. Kommer ni ändå ha andra restriktioner inom äldreomsorgen?

– Det är jag ganska övertygad om. Det är inte bara så att vi släpper på allt utan besök kommer ske under ordnade former med syfte att minska risken för smittspridning. Det är viktigt att kunna öppna upp för besök för det här påverkar väldigt många och vi får anpassa oss efter det nya läget, säger Babs Edberg.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40