Göteborgskt beslut om äldreboenden dröjer

Från och med den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets äldreboenden. Om Göteborg väljer samma linje eller håller kvar förbudet bestäms på fredag.

  • Publicerad 16:46, 15 sep 2020

Genrebild. Om anhöriga får besöka äldreboenden 1 oktober i Göteborg återstår att se. Foto: Oleg Mikhaylov

Sedan den 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Den 1 oktober hävs förbudet. Det meddelade regeringen under tisdagen.

Redan den 12 mars infördes besöksförbud inom äldreomsorgen i Göteborg, och bara för det nationella besöksförbudet nu hävs betyder inte det per automatik att äldreboendena i Göteborg öppnas upp den 1 oktober.

Beslutet: Besöksförbud på äldreboenden i Göteborg

– Nu ska vi sätta oss in i de nya rekommendationerna och se vad det här innebär för Göteborgs del och vilket beslut vi tar. Frågan ska upp i beredningsgruppen på torsdag och sedan fattar direktörerna beslut på fredag. Jag har svårt att se att vi inte följer regeringens beslut, men vi behöver göra det under ordnade former, säger Babs Edberg som ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19.

En sommar bakom plexiglas

Hur resonerar ni?

– Jag tänker att det är jätteviktigt att överväga alla aspekter. Vi vill naturligtvis skydda våra äldre och faran är inte över, samtidigt vet vi att många anhöriga vill besöka sina äldre.

För en månad sedan hade Göteborg noll bekräftade covid-19 fall inom äldreomsorgen i Göteborg.

Just nu: Inga coronafall i äldreomsorgen i Göteborg

– Det ser fortfarande ljust ut. Efter det har vi haft några enstaka fall på ett boende, men vi är fortfarande väldigt nära nollan.

Om ni bestämmer er för att häva besöksförbudet. Kommer ni ändå ha andra restriktioner inom äldreomsorgen?

– Det är jag ganska övertygad om. Det är inte bara så att vi släpper på allt utan besök kommer ske under ordnade former med syfte att minska risken för smittspridning. Det är viktigt att kunna öppna upp för besök för det här påverkar väldigt många och vi får anpassa oss efter det nya läget, säger Babs Edberg.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11