Göteborgskt beslut om äldreboenden dröjer

Från och med den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets äldreboenden. Om Göteborg väljer samma linje eller håller kvar förbudet bestäms på fredag.

  • Publicerad 16:46, 15 sep 2020

Genrebild. Om anhöriga får besöka äldreboenden 1 oktober i Göteborg återstår att se. Foto: Oleg Mikhaylov

Sedan den 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Den 1 oktober hävs förbudet. Det meddelade regeringen under tisdagen.

Redan den 12 mars infördes besöksförbud inom äldreomsorgen i Göteborg, och bara för det nationella besöksförbudet nu hävs betyder inte det per automatik att äldreboendena i Göteborg öppnas upp den 1 oktober.

Beslutet: Besöksförbud på äldreboenden i Göteborg

– Nu ska vi sätta oss in i de nya rekommendationerna och se vad det här innebär för Göteborgs del och vilket beslut vi tar. Frågan ska upp i beredningsgruppen på torsdag och sedan fattar direktörerna beslut på fredag. Jag har svårt att se att vi inte följer regeringens beslut, men vi behöver göra det under ordnade former, säger Babs Edberg som ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19.

En sommar bakom plexiglas

Hur resonerar ni?

– Jag tänker att det är jätteviktigt att överväga alla aspekter. Vi vill naturligtvis skydda våra äldre och faran är inte över, samtidigt vet vi att många anhöriga vill besöka sina äldre.

För en månad sedan hade Göteborg noll bekräftade covid-19 fall inom äldreomsorgen i Göteborg.

Just nu: Inga coronafall i äldreomsorgen i Göteborg

– Det ser fortfarande ljust ut. Efter det har vi haft några enstaka fall på ett boende, men vi är fortfarande väldigt nära nollan.

Om ni bestämmer er för att häva besöksförbudet. Kommer ni ändå ha andra restriktioner inom äldreomsorgen?

– Det är jag ganska övertygad om. Det är inte bara så att vi släpper på allt utan besök kommer ske under ordnade former med syfte att minska risken för smittspridning. Det är viktigt att kunna öppna upp för besök för det här påverkar väldigt många och vi får anpassa oss efter det nya läget, säger Babs Edberg.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00