Bra för hjärtat. En av tre 50-åriga kvinnor motionerar regelbundet. Foto: Ekatrina Demidova
Göteborgskvinnan: Tjockare men friskare
Göteborgskvinnor röker mindre, har lägre blodtryck och rör sig mer än för 40 år sen. Däremot är de betydligt tjockare än sina mammor.
- Nyheter
- Publicerad 06:13, 6 dec 2020
Carina U Persson, överfysioterapeut och och docent i rehabiliteringsmedicin Foto: Josefin Persson
En 50-årig kvinna I Göteborg väger i snitt 4,5 kilo mer än vad hennes mamma gjorde i samma ålder. För övrigt mår hon – fysiskt – mycket bättre. Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har halverats sen 1980-talet och flera riskfaktorer har minskat. Dagens kvinnor röker mindre, har lägre blodtryck, bättre kolesterolvärden och är mer fysiskt aktiva än tidigare generationer.
– Att en av tre kvinnor, i senaste studiegruppen, motionerar regelbundet är en fantastisk utveckling, säger Carina U Persson, överfysioterapeut och docent i rehabiliteringsmedicin, som är huvudförfattaren till en ny studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fimpat cigaretterna
Studien som nyligen publicerades i tidskriften BMC Public Health uppvisar en stadigt ökande hälsotrend. Den tydligaste markören är rökningen. Andelen rökare bland kvinnor i medelåldern har minskat från 38 procent under 80-talet till dagens 13 procent.
En liknande undersökning som publicerades för några år sedan, visar att kvinnorna inte är ensamma om att ha dragit ner på rökningen.
– På 60-talet rökte hälften av alla män. Idag är det ingen större skillnad mellan könen, säger chefsläkaren Per-Olof Hansson, som är huvudansvarig för forskargrupperna som genomfört hälsostudierna på SU.
Stress och övervikt
Det enda gruset i maskineriet är övervikten. För varje generation blir kvinnor och män större. I genomsnitt väger kvinnor 4,5 kilo mer än vad de gjorde på 80-talet och männen har blivit sex kilo tyngre. Dessutom uppger många att de lever med starka psykiska påfrestningar.
– Mer än var femte kvinna upplever permanent stress, vilket är väldigt bekymmersamt och .kan var en av anledningarna till övervikten, säger Carina U Persson.
Än så länge har forskarna inte sett någon tendens att diabetes 2 skulle ha ökat, trots att sjukdomen är förknippad med övervikt. Förklaringen kan vara att de flesta 50-åringar fortfarande är ganska friska och att diabetes dyker upp senare i livet.
– Sverige har internationellt sett en låg andel patienter med åldersdiabetes. Nu ska vi följa upp deltagarna i hälsostudien för att se om siffrorna förändras med tanke på att övervikten ökar, säger Per-Olof Hansson.