Bra för hjärtat. En av tre 50-åriga kvinnor motionerar regelbundet. Foto: Ekatrina Demidova

Göteborgskvinnan: Tjockare men friskare

Göteborgskvinnor röker mindre, har lägre blodtryck och rör sig mer än för 40 år sen. Däremot är de betydligt tjockare än sina mammor.

  • Publicerad 06:13, 6 dec 2020

Carina U Persson, överfysioterapeut och och docent i rehabiliteringsmedicin Foto: Josefin Persson

En 50-årig kvinna I Göteborg väger i snitt 4,5 kilo mer än vad hennes mamma gjorde i samma ålder. För övrigt mår hon – fysiskt – mycket bättre. Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har halverats sen 1980-talet och flera riskfaktorer har minskat. Dagens kvinnor röker mindre, har lägre blodtryck, bättre kolesterolvärden och är mer fysiskt aktiva än tidigare generationer.

– Att en av tre kvinnor, i senaste studiegruppen, motionerar regelbundet är en fantastisk utveckling, säger Carina U Persson, överfysioterapeut och docent i rehabiliteringsmedicin, som är huvudförfattaren till en ny studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fimpat cigaretterna

Studien som nyligen publicerades i tidskriften BMC Public Health uppvisar en stadigt ökande hälsotrend. Den tydligaste markören är rökningen. Andelen rökare bland kvinnor i medelåldern har minskat från 38 procent under 80-talet till dagens 13 procent.

En liknande undersökning som publicerades för några år sedan, visar att kvinnorna inte är ensamma om att ha dragit ner på rökningen.

– På 60-talet rökte hälften av alla män. Idag är det ingen större skillnad mellan könen, säger chefsläkaren Per-Olof Hansson, som är huvudansvarig för forskargrupperna som genomfört hälsostudierna på SU.

Stress och övervikt

Det enda gruset i maskineriet är övervikten. För varje generation blir kvinnor och män större.  I genomsnitt väger kvinnor 4,5 kilo mer än vad de gjorde på 80-talet och männen har blivit sex kilo tyngre. Dessutom uppger många att de lever med starka psykiska påfrestningar.

– Mer än var femte kvinna upplever permanent stress, vilket är väldigt bekymmersamt och .kan var en av anledningarna till övervikten, säger Carina U Persson.

Än så länge har forskarna inte sett någon tendens att diabetes 2 skulle ha ökat, trots att sjukdomen är förknippad med övervikt. Förklaringen kan vara att de flesta 50-åringar fortfarande är ganska friska och att diabetes dyker upp senare i livet.

– Sverige har internationellt sett en låg andel patienter med åldersdiabetes. Nu ska vi följa upp deltagarna i hälsostudien för att se om siffrorna förändras med tanke på att övervikten ökar, säger Per-Olof Hansson.

Hälsostudien

Forskarna har undersökt hur riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar hos 50-åriga kvinnor har förändrats genom åren. Genom hälsoundersökningar och frågeformulär har man kartlagt hälsotillståndet hos 2 294 kvinnor från 1980 till 2014.

Studien visar att högt kolesterol och rökning var vanligare bland 50-åringar på 80-talet och att övervikt som är vanligare idag. Var femte 50-årig kvinna i Göteborg lider också av stress.

Visa merVisa mindre

WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet

Fysiskt aktiv i minst 150 minuter i veckan

Alla vuxna från 18 år och uppåt bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.

Aktiviteten ska vara av aerob karaktär

Aktiviteten ska vara av aerob karaktär, där måttlig intensitet ger en ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning. Exempel på fysisk aktivitet som uppfyller denna rekommendation är 30 minuters rask promenad fem dagar per vecka, 20–30 minuters löpning tre dagar per vecka eller en kombination av dessa. Ytterligare hälsoeffekter kan uppnås om man utöver detta ökar mängden fysisk aktivitet. Detta kan ske genom att öka intensiteten eller antal minuter per vecka eller bådadera.

Muskelstärkande aktivitet minst två gånger i veckan

Muskelstärkande fysisk aktivitet bör utföras minst två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper.

Äldre, det vill säga vuxna över 65 år, bör även träna balans.

Källa: FHM

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57