Göteborgsmusiker nominerade till prestigfyllt pris

Den ena är en rutinerad jazzräv med världen som arbetsfält. Den andra är en av Sveriges mest lovande gitarrister. Nu har både Ulf Wakenius och Susanna Risberg chansen att vinna priser i Jazzkatten.

  • Publicerad 09:29, 26 sep 2018

Jazzkatten är svensk jazz mest prestigefyllda pris. Priset delas ut årligen av Sveriges Radios jazzradio musikprestationer inom livejazz under föregående år.

Nu har nomineringarna för 2017 års prestationer kommit. Bland de nominerade finns två Göteborgsmusiker: Ulf Wakenius, 60, och Susanna Risberg, 27.

Ulf Wakenius har en lång och internationell karriär som gitarrist, som startade i hemstaden Göteborg med spel i band som Hawk on Flight på 70-talet. Under 80-talet bildade han duon Guitars Unlimited med vännen och kollegan Peter Almquist, som 1985 hade en publik på 600 miljoner TV-tittare då de gästade Eurovisionsfestivalen som mellanakt. 1997 blev han medlem i jazzlegendaren Oscar Petersons trio och var med fram till dennes död tio år senare.

Nu är han nominerad till Guldkatten, ett pris som framröstas av radiopubliken till "en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser".

Susanne Risberg var redan som ung en intressant gitarrist, som slog många med häpnad med sitt gitarrspel. Inledningsvis var det rock som gällde med Jimi Hendrix som förebild. Men med åren har inriktningen blivit allt mer jazzbetonad. Hon har sin egen trio och har spelat med artister som Marit Bergman, Peter Asplund, Magnus Lindgren och Svante Thuresson. Efter studierna vid Berklee College of Music i Boston, USA, har hon turnerat världen runt som solist och bandledare.

Hon är nu nominerad som Årets kompositör. 2015 vann hon priset som Årets nykomling.

Nominerade till Jazzkatten

Guldkatten: Ann-Sofi Söderqvist, trumpet, kompositör, arrangör, Bobo Stenson, piano,Jan Allan, trumpet, Rigmor Gustafsson, sång, och Ulf Wakenius, gitarr

Årets musiker: Goran Kajfeš, trumpet, Jon Fält, trummor, Mats Äleklint, trombon, Michala Östergaard-Nielsen, trummor, och Susana Santos Silva, trumpet.

Årets grupp: Agnas Bros, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, JH3, Magnus Lindgren Stockholm Underground och We Float.

Årets kompositör: Calle Rasmusson, Georg Riedel, Johan Lindström, Lisa Ullén och Susanna Risberg.

Årets nykomling: Amanda Ginsburg, sång, Elin Andersson, trumpet, Henning Ullén, trumpet, Povel Widestrand, piano, och Terese Lien Evenstad, fiol.

Rösta Fram till den 30 september, kl 23.59, kan publiken vara med och rösta fram vinnarna i dessa fem kategorier.

Galan: Sänds i P2 16 oktober och leds av Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG