Lyfter. Göteborgsoperan presenterar sin nya säsong med bland annat "Döden i Venedig". Foto: Mats Backer

Göteborgsoperan siktar mot en ny omtumlande säsong

Succén med "Ringaren i Notre Dame" gör sin sista helg. Nu tar Göteborgsoperan sikte mot nästa säsong. I repertoaren kommer bland annat musikalen "Oliver" och operor som "Carmen" och "La bohème" att ingå.

  • Publicerad 16:52, 2 apr 2019

Göteborgsoperan befäster sin ställning som ett av Europas bästa operahus. Förutom kommersiella succéer som "Ringaren i Notre Dame", som går ner i helgen efter att spelats för hart när utsålda hus sedan premiären i september, har såväl dansföreställningar och operor gett positivt gensvar hos kritiker och publik.

– Göteborgsoperan listas som ett av världens sex bästa operahus i International Opera Awards – i skrivande stund vet vi inte om vi blir nummer ett – och den kommande säsongen fortsätter vi att försöka att både vara engagerande lokalt och bygga vårt internationella rykte för kvaliteten i vår verksamhet, säger Stephen Langridge, konstnärlig chef för opera och drama på Göteborgsoperan.

Nu tar Göteborgsoperan sikte mot nästa säsong. Redan klart är att Dickens roman "Oliver Twist" blir 2019 och 2020 års musikal. "Oliver" har premiär 14 september och planeras att spelas till och med mars 2020. Då ställs 60 barn om tre lag på scen i en massiv uppsättning signerad Fredrik Benke Rydman.

Dessutom är det nu klart att de populära operorna "Carmen" och "La bohème" sätts upp, den förstnämnda som nypremiär 1 november efter succén 2017 och den senare med premiär 1 februari. Även Benjamin Brittens "Döden i Venedig" kommer framföras i regi av med engelske Paul Nilson i huvudrollen. Premiär 4 april, om ett år.

Göteborgsoperan fortsätter på den inslagna linjen med en uppsättning Wagner per säsong. Den här gången blir det "Valkyrian" med premiär 1 december. Även "Tosca" kommer spelas, premiär 8 maj 2020.

Dans blir det förstås också. "Virus"/"Love" innehåller det tredje samarbetet mellan legendariska koreografen Ohad Naharin och Göteborgsoperans Danskompani. Sverigepremiär/världspremiär 11 oktober.

Paret Wang Ramirez kombinerar ofta stilar som hiphop och popping med kampsport, nutida dans, fysisk teater och akrobatik. Koreografen, akrobaten och dansaren Yoann Bourgeois verk bygger ofta på nära samarbeten, med såväl ingenjörer som de medverkande dansarna. Till danskvällen "Beyond" skapar de för första gången verk för en ensemble av Göteborgsoperans Danskompanis storlek. Världspremiär 6 mars.

Under säsongen 2019/2020 kommer Göteborgsoperans Danskompani också att turnera i bland annat Nederländerna, Tyskland och Frankrike.

Göteborgsoperan 2019/2020

Musikal: "Oliver", premiär 14 september.

Opera: "Carmen", nypremiär 1 november. "Valkyrian", premiär 1 december. "La bohème", premiär 1 februari. "La ville morte", premiär 8 mars. "Döden i Venedig", premiär 4 april."Tosca", 8 maj 2020.

Dans: "Virus"/"Love", premiär 11 oktober. "Autodance"/"Soul echo", premiär 20 december. "Stoic", premiär 12 januari. "Beyond", premiär 6 mars. "3D international", premiär 2 april.

Familj: "En julsaga", premiär 3 december.

Bal: Trettondagskonsert med bal, 5 januari.

Med reservation för ändringar.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG