Framskjuten premiär. Göteborgsoperans premiär och samtliga föreställningar i september och oktober skjuts upp. Foto: Lennart Sjoberg

Göteborgsoperans "Cabaret" skjuts på framtiden

"Cabaret" skulle bli Göteborgsoperans stora musikalnummer för den kommande säsongen. Men på grund av coronapandemin skjuts nu samtliga föreställningar på framtiden.

  • Publicerad 16:05, 3 aug 2020

"Cabaret" är en stark och ständigt aktuell berättelse.

Förra året kom beskedet: musikalen "Cabaret" skulle bli säsongen 2020/21 års stora dragplåster efter framgången med "Oliver". Tänkt premiär i september.

Men på grund av den pågående coronapandemin och av att regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer kvarstår har Göteborgsoperans ägare, styrelse och vd beslutat att fortsatt ställa in samtliga föreställningar och publika aktiviteter. Detta gäller till dess att situationen bedöms som mindre allvarlig – åtminstone under hela september. Beslutet gäller Stora scenen, Lilla scenen, i foajén, på Skövdescenen samt på turné.

Ny premiär

För "Cabaret" gäller att premiären sker i början av november, cirka två månader efter planerad datum. Därmed skjuts samtliga föreställningar för september och oktober också på framtiden.

"Cabaret" är baserad på Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin" (1939), som utspelar sig i Weimarrepublikens slutskede i Berlin tidigt 1930-tal. Musikalen hade premiär på Broadway 1966 med musik av John Kander och texter av Fred Ebb. För manuset stod Joe Masteroff. År 1972 blev den en framgångsrik och prisad film med Liza Minnelli i huvudrollen.

Berlin 1930

Göteborgsoperans uppsättning av musikalen utspelar sig i samma era som originalet: Berlin kring 1930. För uppsättningen står ett brittiskt team, med regissör James Grieve i spetsen:

– Att få ge nytt liv åt en av tidernas bästa musikaler på ett av Europas främsta och mest prestigefulla operahus är en stor ära. "Cabaret" är en stark och ständigt aktuell berättelse om när individualism och expressionism ställs mot en allt starkare fascism. Vår "Cabaret" kommer att bli ett färgstarkt uppror. En hyllning till mångfald, egenarter och kulturens förmåga att frigöra människor från förtryck och ge dem möjlighet att uttrycka sig fritt. I dagens stormiga Europa känns det oerhört viktigt att återbesöka Weimarrepublikens vilda, råa Berlin, och de oförlikneliga personerna och tidlösa hitsen i "Cabaret", sa han i ett pressmeddelande för ett år sedan.

Huvudrollerna

I huvudrollerna syns Kerstin Hilldén som Sally Bowles, David Lundqvist som konferencieren, Tobias Ahlsell som Clifford Bradshaw och Siw Erixon spelar värdinnan fräulein Schneider.

Cabaret

Är: En musikal från 1966 baserad på Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin" från 1939. Musikalen blev film med Liza Minnelli i huvudrollen 1972.

Aktuell: På Göteborgsoperan med nytt premiärdatum 5 november.

Huvurollerna: Spelas av Kerstin Hilldén (Sally Bowles), David Lundqvist (konferencieren), Tobias Ahlsell (Clifford Bradshaw) och Siw Erixon (fräulein Schneider).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40