FÖR DYRT. Det är poppis att både hyra och hyra ut boende via sajten Airbnb. Men det är inte tillåtet att ta ut en allt för hög hyra. Foto: Nopparat Jaikla/Mostphoto

Göteborgspar tog ut för hög hyra på Airbnb

Många hyr ut sin bostad via Airbnb. Men det är inte tillåtet att ta ut en oskäligt hög hyra. Nu tvingas ett Göteborgspar att betala tillbaka 8 500 kronor till en missbelåten gäst.

  • Publicerad 15:03, 5 dec 2018

Det har blivit populärt att både hyra och hyra ut boende via sajten Airbnb. Men det är inte tillåtet att ta ut en allt för hög hyra trots att hyresgästen gått med på beloppet. Nu tvingas ett par i Göteborg betala tillbaka 8 500 kronor, rapporterar Hem & Hyra.

Det aktuella paret bor i en fyrarummare i centrala Göteborg och har i flera år hyrt ut ett gästrum via Airbnb. Förutom rummet på 7,5 kvadratmeter har hyresgästen även fått tillgång till kök, badrum och tvättstuga, möbler, sängkläder och städning.

Efter att en gäst hyrt rummet i cirka tre månader för omkring 22 000 kronor ansåg hen att priset var alltför högt och begärde en återbetalning på totalt 8 529 kronor

Paret som hyrt ut rummet håller inte med och anser att de tagit ut någon överhyra och vill inte gå med på någon återbetalning. Paret menar att det inte finns en övre gräns för hyran utan att det på Airbnb råder fri konkurrens.

Inte högre än bruksvärdet

Hyreslagen står dock på hyresgästens sida då man inte får ta ut en högre hyra än det så kallade bruksvärdet. Det spelar ingen roll att parterna avtalat om en högre hyra.

Paret betalar 6 750 kronor per månad i hyra för fyrarummaren. Enligt hyresnämnden motsvarar det bruksvärdet för hela lägenheten. Eftersom Airbnb-gästen betalat mer än så för rummet är det glasklart att hen betalat mer än bruksvärdeshyran. Därför måste uthyrarna betala tillbaka hyran som gästen krävt, och dessutom ränta på pengarna.

Uthyrarna har överklagat hyresnämndens beslut till hovrätten.

Vad är Airbnb?

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Företagsidén har sin utgångspunkt i delningsekonomins principer, där privatpersoner står som både leverantör och kund. Hemsidan innehåller mer än 500 000 privata boenden i 192 länder och 33 000 städer. Från starten i augusti 2008 till juni 2012 förmedlades 10 miljoner nätter på Airbnb.

Källa: Wikipedia