Fler polisanmäler efter #MeToo-kampanjen. Foto: Gabriel Tjulander/ Mostphotos

Göteborgspolis: Fler anmälda sexbrott efter #MeToo

#MeToo-kampanjen har fått fler att anmäla sexualbrott till polisen. – Det blir fler och fler anmälningar varje dag, säger Daniel Norlander, chef på polisens kontaktcenter Väst.

  • Publicerad 07:27, 25 okt 2017

Polisen i region Väst har märkt av en klar tendens av att antalet anmälningar om sexualrelaterade brott har ökat, sedan kampanjen #MeToo drog igång.

– Det är bra att vi får ordning på de här brotten och får in det i systemet. Vi vet att det finns ett stort mörkertal av personer som inte hör av sig så kampanjen har varit positiv, säger Daniel Norlander, chef på polisens kontaktcenter Väst.

Daniel Norlander och hans kollegor tar emot telefonsamtal från allmänheten på 114 14. Det är framför allt äldre fall som anmäls nu.

– Kvinnor ringer om gamla våldtäkter som egentligen har blivit preskriberade. Men det gör ingenting. Vi vill att man hör av sig till oss ändå.

I den här typen av brott finns det nästan alltid en utpekad gärningsman. Det betyder att polisen kan gå vidare med de flesta anmälningarna.

Daniel Norlander vill uppmana folk att kontakta polisen om man har blivit utsatt för brott. Gärna så fort som möjligt. Det ökar chansen att säkra bevis och klara upp brotten. Men han understryker att det är lika viktigt att anmäla händelser som har skett för länge sedan eller om man har frågor.

– Mina kollegor är experter på det här och duktiga på att svara. Vi vill att man hör av sig så vägleder vi, säger Daniel Norlander.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57