Knarktillslag. Polis slog till mot en skola i Mölndal, förde bort elever under lektionstid. (Arkivbild). Foto: Mostphotos

Göteborgspolis genomförde knarktillslag mot skola

Veckan inför höstlovet genomförde polisen i lokalpolisområde syd i Göteborg ett knarktillslag mot en skola i Mölndal.

  • Publicerad 14:10, 3 nov 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Insatsen gjordes i samverkan med skolan och socialtjänst då de fått uppgifter om att flera elever på skolan brukar narkotika.

– Vi har fått indikationer på att elever på Kvarnbyskolan har nyttjat narkotika och vi har haft några fall av misshandel som vi kan koppla några av eleverna till, säger förundersökningsledare Kristina Isaksson vid polisensyd med södra och västra Göteborg som arbetsområde.

Polisen ska även fått uppgifter om så kallat spring i terrängen runt skolan.

Narkotikafynd vid två olika förskolor – samma dygn

Tillslaget ledde till att omkring 10 elever, under lektionstid, hämtades av uniformerad polis. Eleverna kroppsvisiterades och fick lämna urinprov som skickats för analys. Eleverna som fick följa med polisen var i åldrarna 13 till 16 år.

– Vi planerade ihop den här insatsen tillsammans med skolan med tanke på att det var höstlov den här veckan. Vi vill att de av eleverna som brukar narkotika ska veta att vi har ögonen på dem, säger Kristina Isaksson.

Insatsen har dock fått kritik från vissa som menar att det varit traumatiskt för eleverna att bli bortförda av uniformerad polis under skoltid. Kristina har viss förståelse för kritiken men betonar att de haft en tanke med hur insatsen genomfördes.

– Vi gör ju bedömningar från fall till fall hur synliga vi vill vara när vi genomför våra insatser. Här var en anledning att vi ville uppmärksamma även andra elever på att upptäcksrisken är stor då det kan avskräcka från att testa droger om det kommer påtryckningar från andra.

Här slår polisen till mot knarket

För några veckor sedan släppte Göteborgs Stad sin drogvaneundersökning som visade att användningen av narkotika bland elever på högstadieskolor i Askim-Frölunda-Högsbo ligger på en stadig oförändrad nivå sedan år 2016 jämfört med alkoholanvändandet som rasat drastiskt.

Är Kvarnbyskolan ett extremfall eller kan det vara så här på andra skolor också?

– Jag kan inte uttala mig om vad som sker på andra skolormen vi har en bra dialog med lärare och fritidspedagoger så det är inte omöjligt att vi kommer genomföra liknande insatser på andra skolor även i Göteborg, säger Kristina Isaksson.

I nuläget är ingen gripen för något brott men några elever är misstänkta för att ha använt narkotika. Nu väntar polisen på svar från analysen av de drogtester som eleverna fick göra och beroende på vad de visar kommer polisen gå vidare med undersökningen eller lägga ned den.

Genombrottet: Flera gripna efter narkotikainsats

Vi är GBG

    Vi är GBG