Foto: Tommy Alvén

Göteborgspolitiker rasar mot indraget nattåg

Nattågen från Göteborg till Norrland läggs ned efter att SJ förlorade Trafikverkets upphandling. Detta har fått flera lokala politiker att ilskna till.

  • Publicerad 15:29, 11 feb 2020

Att stiga på nattåget på Centralstationen i Göteborg och vakna upp i Jämtland efter en vaggande natts sömn är snart ett minne blott. Detta står klart efter att SJ förlorade Trafikverkets upphandling om tågsträckan mellan Göteborg och övre Norrland.

I stället blir det tågbolaget Vy Tåg AB, som ägs av norska staten, som kommer att köra nattåg mellan Stockholm och Narvik. För tågresenärer från Göteborg innebär det minst ett byte på vägen norrut.

Under tisdagseftermiddagen hade en digital protestlista mot upphandlingen passerat 10 000 underskrifter och även flera Göteborgspolitiker rasar mot beslutet.

– Det är ett oerhört tråkigt besked. Nattåget är populärt, eftersom många har upptäckt fördelarna med ett bekvämt och miljövänligt resealternativ. Nu är risken att fler väljer att flyga istället för att resa med tåg. Det behöver bli enklare att resa med tåg, inte tvärtom. Detta ger helt fel signaler, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition, i ett pressmeddelande.

Hon får medhåll från Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd i Göteborg.

– Det är bedrövligt att regeringen genom sin ogenomtänkta privatiseringsiver slår sönder en väl fungerande nattågstrafik från Göteborg. Att dessutom göra det i en tid när klimatet havererar och hundratusentals svenskar anstränger sig för att hitta hållbara semesterplaner är helt sanslöst.

Vy tåg meddelar att det i dagsläget inte finns några planer på att köra hela vägen till Göteborg.

– Upphandlingen gällde Stockholm – Narvik. Det har klart att man alltid tittar på olika möjligheter. Men i dagsläget har vi inte fordon att köra annan trafik. Det är Trafikverket som tillhandahåller våra fordon som vi kör. I dagsläget planerar vi inte trafik till Göteborg, säger Jan Andersson på Vy Tågs presstjänst.

Vändningen: Nattågen från Göteborg kan räddas

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11