Foto: Tommy Alvén

Göteborgspolitiker rasar mot indraget nattåg

Nattågen från Göteborg till Norrland läggs ned efter att SJ förlorade Trafikverkets upphandling. Detta har fått flera lokala politiker att ilskna till.

  • Publicerad 15:29, 11 feb 2020

Att stiga på nattåget på Centralstationen i Göteborg och vakna upp i Jämtland efter en vaggande natts sömn är snart ett minne blott. Detta står klart efter att SJ förlorade Trafikverkets upphandling om tågsträckan mellan Göteborg och övre Norrland.

I stället blir det tågbolaget Vy Tåg AB, som ägs av norska staten, som kommer att köra nattåg mellan Stockholm och Narvik. För tågresenärer från Göteborg innebär det minst ett byte på vägen norrut.

Under tisdagseftermiddagen hade en digital protestlista mot upphandlingen passerat 10 000 underskrifter och även flera Göteborgspolitiker rasar mot beslutet.

– Det är ett oerhört tråkigt besked. Nattåget är populärt, eftersom många har upptäckt fördelarna med ett bekvämt och miljövänligt resealternativ. Nu är risken att fler väljer att flyga istället för att resa med tåg. Det behöver bli enklare att resa med tåg, inte tvärtom. Detta ger helt fel signaler, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition, i ett pressmeddelande.

Hon får medhåll från Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd i Göteborg.

– Det är bedrövligt att regeringen genom sin ogenomtänkta privatiseringsiver slår sönder en väl fungerande nattågstrafik från Göteborg. Att dessutom göra det i en tid när klimatet havererar och hundratusentals svenskar anstränger sig för att hitta hållbara semesterplaner är helt sanslöst.

Vy tåg meddelar att det i dagsläget inte finns några planer på att köra hela vägen till Göteborg.

– Upphandlingen gällde Stockholm – Narvik. Det har klart att man alltid tittar på olika möjligheter. Men i dagsläget har vi inte fordon att köra annan trafik. Det är Trafikverket som tillhandahåller våra fordon som vi kör. I dagsläget planerar vi inte trafik till Göteborg, säger Jan Andersson på Vy Tågs presstjänst.

Vändningen: Nattågen från Göteborg kan räddas

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57