Helen Odenjung (L). Foto: Gabriel Tjulander

Göteborgspolitiker vill rädda högskoleprovet

Höstens högskoleprov är inställt. Nu vill Alliansen i Göteborg att kommunen ska göra allt för att provet ändå ska kunna skrivas.

  • Publicerad 09:33, 21 aug 2020

Det är upprörande att UHR trots att det gått fem månader sedan vårens inställda prov inte förberett sig...

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Att vårens högskoleprov fick ställas in mitt under pandemin var det få som ifrågasatte. Sedan dess har sjukdomsfallen minskat och steg för steg anpassas samhället till rådande situation.

De vill ställa in högskoleprovet – igen

Den sjunde augusti meddelade Universitets- och högskolerådet (UHR) att även höstens högskoleprov, som var planerat den 18 oktober, ställs in. UHR:s utredning visade att provet inte skulle kunna gå att genomföra på ett ansvarsfullt sätt.

Klart: Höstens högskoleprov ställs in

Det beslutet kritiseras nu av Allianspartierna i Göteborg.

– Det är upprörande att UHR trots att det gått fem månader sedan vårens inställda prov inte förberett sig för att kunna arrangera högskoleprovet till hösten, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd för skola och arbetsmarknad i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hon menar att årets studenter drabbats tillräckligt.

– Under våren med distansundervisning, men de har också helt missat möjligheten att skriva högskoleprovet i våras. De har bitit ihop och sett chansen i höst.

UHR:s argument för att ställa in höstens högskoleprov är bland annat att varken lokaler eller personal räcker till.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, sa Karin Röding, generaldirektör för UHR i ett uttalande.

Alliansens lösning är att kommunen hjälper till.

– Från Göteborgs sida är vi redo att lösa lokalfrågan då vi kan ställa våra klassrum till förfogande för att kunna genomföra proven. Vi har under coronakrisen tagit ansvar för att ställa om kommunens verksamhet och vi är beredda att lösa även detta. Dags att agera nu, säger Helene Odenjung.

Enligt UHR är frågan mer komplicerad än så.

– Det är inte så enkelt att man kan sitta i vanliga klassrum. Kraven är höga, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Beslutet att ställa in höstens prov togs i dialog med landets universitet och högskolor, bland annat Göteborgs universitet. Om beslutet ska ändras är det en politisk fråga för regeringen.

Spela dina kort rätt och klara högskoleprovet

UHR:s prognos är att närmare 100 000 personer skulle ha anmält sig till höstens hög­skoleprov. Foto: Anastassiya Bezhekeneva

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40