Helen Odenjung (L). Foto: Gabriel Tjulander

Göteborgspolitiker vill rädda högskoleprovet

Höstens högskoleprov är inställt. Nu vill Alliansen i Göteborg att kommunen ska göra allt för att provet ändå ska kunna skrivas.

  • Publicerad 09:33, 21 aug 2020

Det är upprörande att UHR trots att det gått fem månader sedan vårens inställda prov inte förberett sig...

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Att vårens högskoleprov fick ställas in mitt under pandemin var det få som ifrågasatte. Sedan dess har sjukdomsfallen minskat och steg för steg anpassas samhället till rådande situation.

De vill ställa in högskoleprovet – igen

Den sjunde augusti meddelade Universitets- och högskolerådet (UHR) att även höstens högskoleprov, som var planerat den 18 oktober, ställs in. UHR:s utredning visade att provet inte skulle kunna gå att genomföra på ett ansvarsfullt sätt.

Klart: Höstens högskoleprov ställs in

Det beslutet kritiseras nu av Allianspartierna i Göteborg.

– Det är upprörande att UHR trots att det gått fem månader sedan vårens inställda prov inte förberett sig för att kunna arrangera högskoleprovet till hösten, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd för skola och arbetsmarknad i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hon menar att årets studenter drabbats tillräckligt.

– Under våren med distansundervisning, men de har också helt missat möjligheten att skriva högskoleprovet i våras. De har bitit ihop och sett chansen i höst.

UHR:s argument för att ställa in höstens högskoleprov är bland annat att varken lokaler eller personal räcker till.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, sa Karin Röding, generaldirektör för UHR i ett uttalande.

Alliansens lösning är att kommunen hjälper till.

– Från Göteborgs sida är vi redo att lösa lokalfrågan då vi kan ställa våra klassrum till förfogande för att kunna genomföra proven. Vi har under coronakrisen tagit ansvar för att ställa om kommunens verksamhet och vi är beredda att lösa även detta. Dags att agera nu, säger Helene Odenjung.

Enligt UHR är frågan mer komplicerad än så.

– Det är inte så enkelt att man kan sitta i vanliga klassrum. Kraven är höga, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Beslutet att ställa in höstens prov togs i dialog med landets universitet och högskolor, bland annat Göteborgs universitet. Om beslutet ska ändras är det en politisk fråga för regeringen.

Spela dina kort rätt och klara högskoleprovet

UHR:s prognos är att närmare 100 000 personer skulle ha anmält sig till höstens hög­skoleprov. Foto: Anastassiya Bezhekeneva

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11