Lämnar jumboplacering. Dagens Medicin har utsett Sveriges bästa universitetssjukhus. Sahlgrenska kom tvåa.

Göteborgssjukhus näst bäst i landet

Sahlgrenska har utsetts till Sveriges näst bästa universitetssjukhus. Från att ha legat sist i rankningen under de tre senaste åren har sjukhuset tagit ett kliv upp till silverplats.

  • Publicerad 12:16, 30 jan 2020

Det är tidningen Dagens Medicin som varje år listar de bästa sjukhusen i landet. Under tre olika kategorier – universitetssjukhus, mellanstora och mindre sjukhus – rankar redaktionen bland annat sjukhusens medicinska kvalitet. Underlaget utgörs av sjukhusens självrapporterade uppgifter som hämtats från Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och Regioner, Vården i siffror och direkt från olika nationella kvalitetsregister.

Vem kom först?

För andra året i rad placerade sig Universitetssjukhuset i Örebro i topp som bästa universitetssjukhus i landet. Enligt Dagens Medicin vann Örebro med bred marginal framförallt när det gäller medicinsk kvalitet. Dessutom var sjukhuset bäst på att undvika överbeläggningar.

Den stora överraskningen är Sahlgrenska. Göteborgssjukhuset som legat på sjunde plats – av sju – under de senaste åren har tagit ett jättesteg upp till en andraplats. Orsaken till upphämtningen anses, enligt redaktionen, bero  på att Sahlgrenska tagit ett kliv när det gäller den medicinska kvaliteten.

Enligt sjukhusets egen Facebook-sida är förklaringen att det har skett en förbättring inom höftfrakturoperation, att man har ökat andelen patienter som genomgår en kranskärlsröntgen inom 72 timmar samt att sjukhuset har fått ett jämnare utfall runt strokevården.

I kategorin mellanstora sjukhus 2019 utsägs Västerviks sjukhus som nummer ett och Värnamo sjukhus placerade sig som tvåa. I gruppen mindre sjukhus rankades Capio St Görans sjukhus som etta och Oskarshamns sjukhus tog hem en andraplacering.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57