Flytt. Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Foto: Marathonfoto

Göteborgsvarvet flyttar – stor löparvecka i september

Det blir inget Göteborgsvarv i maj. I stället flyttar halvmaran till september – veckan innan Göteborgsvarvet Marathon, och samma dag som Stockholm halvmarathon.

  • Publicerad 10:15, 18 dec 2020

Den som har anmält sig till både Göteborgsvarvet och Göteborgsvarvet Marathon får en ordentlig löparvecka i september. Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse har nu beslutat att flytta Göteborgsvarvet från maj till 11 september, bara en vecka före Göteborg Marathon 19 september. Orsaken till flytten är det än så länge osäkra läget i pandemin.

– Tack vare samhällets idoga ansträngningar med att utrota covid-19, nu närmast genom massvaccinering, ser vi hoppfullt på framtiden och går in med övertygelsen att vi kommer genomföra Göteborgsvarvet 2021. Sedan får vi självfallet anpassa oss efter de eventuella restriktioner och riktlinjer som kan vara aktuella i september, säger Martin Bergman, förbundschef Göteborgs Friidrottsförbund och VD för Göteborgsvarvet, i ett pressmeddelande.

Flytten till den 11 september innebär att Göteborgsvarvet kommer krocka med Stockholm halvmarathon som arrangeras samma dag.

– Det är förstås inte optimalt att Sveriges två största halvmaratonlopp arrangeras samma dag men vi har haft en god dialog med Göteborgsvarvet och kommer att samverka för att lösa det på bästa möjliga sätt för löparna. Det viktigaste är att vi får komma igång och arrangera evenemang igen, säger David Fridell, marknadschef för Marathongruppen.

Beslutet har tagits i ett tidigt skede för att ge både löpare och arrangörer så bra förutsättningar som möjligt.

– Det blir fantastiskt roligt att Göteborg, som få andra städer i världen, får en unik löparvecka med både världens största halvmara och det exklusiva maratonloppet. Det blir en härlig utmaning med två lopp i september och det är något att se fram emot för alla oss som älskar löpning, säger Mustafa ”Musse” Mohamed, tvåfaldig vinnare av Göteborgsvarvet och svensk rekordinnehavare i maraton.

Anmälan för de som redan anmält sig till Göteborgsvarvet gäller fortfarande och flyttas automatiskt till den 11 september. Då är det den klassiska bansträckningen som gäller. De som springer maratonloppet får även springa på södra älvstranden. Men exakt på vilket sätt loppen kommer att genomföras är för tidigt att säga.

Unika loppet först på nya Hisingsbron

– Givet situationen i samhället är vi fortsatt beroende av att följa händelseutvecklingen dag för dag, signalerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten men också den planerade massvaccineringens utfall är avgörande för vår genomförandeförmåga. Vi har på plats en professionell genomförandeorganisation och ständig kontakt med berörda myndigheter, säger Martin Bergman.