Rutinerade. Till följd av coronarestriktionerna förläggs tre av finalerna i Gothenburg Horse Show på Billdals ridklubb. Foto: Marianne Ahlm

Gothenburg Horse Show flyttar finaler till Billdal

Det står nu klart att världscupsfinalen i hoppning och dressyr räddas av ett mångmiljonstöd från internationella ridsportförbundet FEI. Nu ser Billdals RK fram emot att arrangera tre av finalerna i Gothenburg Horse Show.

  • Publicerad 05:30, 13 jan 2021

En del av strategin har gått ut på att glesa ut programmet rejält och sprida ut det

Det var ingen självklarhet att årets upplaga av Gothenburg Horse Show skulle kunna genomföras.

Publikfrågan är fortfarande oklar och hänger på utvecklingen av pandemin, men nu har åtminstone planeringen gällande finansiering och organisering fallit på plats.

Tack vare ett mångmiljonstöd från internationella ridsportförbundet FEI har det kommunala företaget Got event råd att finansiera tävlingarna, som pågår mellan den 31 mars och 4 april.

– De kommer vara medfinansiär av finalen. Det visar hur viktig världscupen är för ridsporten. Fjolårets final fick ställas in och det har inte blivit något nu under vintern. Jag tror förbundet vill undvika att ställa in två år på raken. Dessutom är vår tävling viktig som förberedelse inför OS i Tokyo, säger Got events vd Lotta Nibell till Göteborgs-Posten.

Glesar ut

I år anordnas Gothenburg Horse Show för 45:e gången i ordningen och världscupstävlingen har tidigare haft mycket samarbete med Billdals ridklubb, som bland annat hjälpt till med att stalla upp hästar.

När man i år har behövt flytta delar av tävlingen från Scandinavium för att den ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt tvekade man inte att tillfråga billdalsklubben.

– En del av strategin har gått ut på att glesa ut programmet rejält och sprida ut det. Då frågade vi Billdals RK om de ville hålla tre av finalerna, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Erfaren arrangör

Finalerna som nu flyttas till Billdal Horse Show den 25-28 mars är Sverigeponnyn, Arena Youth Tour och hoppningens SWB Trophy. Förutom finalerna planerar Billdal Horse Show även för en rad regionala och nationella klasser.

Billdals RK har en lång tradition av att arrangera elittävlingar på högsta nivå.

– Det ska såklart bli jättekul. De ligger inom ramen för hur vi brukar anordna våra elittävlingar och vi jobbar nära Gothenburg Horse Show, säger Jeanette Ehrnrooth, ordförande i tävlingskommittén på Billdals RK.

Tävlingarna kommer att hållas inomhus i klubbens ridhus och nu hoppas man bara att coronapandemin inte sätter käppar i hjulen.

– Om det blir möjligt att följa tävlingarna på plats eller inte får tiden utvisa, men vi kommer att göra allt vi kan för att den sportsliga delen ska vara på topp.

Vi är GBG

    Vi är GBG