Foto: Gothia Cup

Gothia Cup: Fotbollsfesten kan börja

Årets Gothia Cup är den 45:e i ordningen. Precis som tidigare år har ungdomsturneringen flera nyheter.

  • Publicerad 06:10, 14 jul 2019

I år deltar 1685 lag från 75 länder i Gothia Cup. Guinea gör debut i turneringen och blir därmed den 148:e nationen med deltagande lag.

Mellan den 14 och 20 juli ska 4346 matcher spelas på 103 planer i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Alingsås.

– Nytt för i år är att 13-åringarna spelar 9 mot 9. Spelformerna har ju ändrats i svensk fotboll med fler steg och det följer även vi i vår turnering. Bredden på planen är densamma som 11-manna, men målen flyttas upp till där straffområdeslinjen är på en 11-mannaplan, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig på Gothia Cup.

Här hittar du spelschemat.

En annan nyhet för i år är strax över 1300 matcher kommer att livesändas med AI-kamera.

– Det är en dator som känner av var bollen och spelet är, så det styrs automatiskt på det sättet. Matcherna går att se i hela världen, säger Malin Jonson.

Live-sändningarna är gratis att följa. Matcherna kan även laddas ner och ses i efterhand, men det får man betala för.

Det thailändska pojklaget som fastnade 17 dagar i en grotta förra sommaren bjöds in till årets turnering. Men laget har splittrats och spelarna har skola på sommaren, så tillslut var de tvungna att tacka nej.

Gothia Cup bjuder in thailändska fotbollslaget

För fjärde året i rad arbetar Gothia Cup med fariplay-projektet Celebrate the Game. I år med fokus på fotbollsföräldrarna under hashtagen #letusplay

– Det handlar om hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att skapa ett bättre klimat på sidan av våra planer. Nästan alla är överens om att det är ett spel, en ungdomsidrott. Men vissa glömmer det när det är match och stridens hetta tar över. Det handlar om ett medvetandegörande. Att stärka de positiva krafterna och våga knacka någon på axeln om man inte kan uppföra sig, säger Malin Jonson.

Gothia-generalens uppmaning: Låt ungdomarna spela

Förra året utökade Gothia Cup sitt säkerhetsarbete med mer och bättre utbildad personal. Det arbetet fortsätter i samma styrka.

– Vi har en säkerhetsorganisation som växt rejält de senater åren. Framförallt har vi utökad vår samverkan med kommunerna, stadsdelarna, fältassistenter och de lokala poliserna. Det har varit framgångsrikt att jobba nära varandra. Det är i princip samma som tidigare år. Sedan är det klart att det skruvats och breddats även i år, säger Malin Jonson.

Nu börjar Gothia Cup – tryggheten i fokus

Höjdpunkter under Gothia Cup-veckan

Söndag, 14 juli:
Den stora ankomstdagen, då de allra flesta av de 1692 lagen kommer till Göteborg. Gothia Heden Center öppnar.

Måndag, 15 juli:
Avspark för årets första matcher: 8.00.
20.00 börjar Gothia Opening Ceremony, på Ullevi. Insläppet öppnar 18.30 och alla besökare uppmanas komma i god tid.

Tisdag, 16 juli:
Gruppspelet fortsätter. 19.00 är det årets stora ledarfest på Scandinavium, där Gothia Cup vill tacka alla ideella ledare för sitt engagemang i att utbilda ungdomar världen över, genom att bjuda på en härlig kväll med mat och underhållning.

Onsdag, 17 juli:
De sista gruppspelsmatcherna spelas. Slutspelet inleds. 

Torsdag, 18 juli:
Slutspelet fortsätter. Finalerna i Gothia Special Olympics Trophy spelas på Gothia Heden Center.

Fredag, 19 juli:
Slutspelet fortsätter. Vinnarna av Gothia eCup besöker Coca-Colas Skills arena på Gothia Heden Center tillsammans med det svenska e-landslaget.

Lördag, 20 juli:
Alla finaler spelas. De äldre åldersklasserna spelar finaler på Gamla Ullevi och de yngre åldersklasserna spelar på SKF Arena på Gothia Heden Center.

Källa: Gothia Cup

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57