Foto: Gothia Cup
Gothia Cup: Fotbollsfesten kan börja
Årets Gothia Cup är den 45:e i ordningen. Precis som tidigare år har ungdomsturneringen flera nyheter.
- Nyheter
- Publicerad 06:10, 14 jul 2019
I år deltar 1685 lag från 75 länder i Gothia Cup. Guinea gör debut i turneringen och blir därmed den 148:e nationen med deltagande lag.
Mellan den 14 och 20 juli ska 4346 matcher spelas på 103 planer i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Alingsås.
– Nytt för i år är att 13-åringarna spelar 9 mot 9. Spelformerna har ju ändrats i svensk fotboll med fler steg och det följer även vi i vår turnering. Bredden på planen är densamma som 11-manna, men målen flyttas upp till där straffområdeslinjen är på en 11-mannaplan, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig på Gothia Cup.
En annan nyhet för i år är strax över 1300 matcher kommer att livesändas med AI-kamera.
– Det är en dator som känner av var bollen och spelet är, så det styrs automatiskt på det sättet. Matcherna går att se i hela världen, säger Malin Jonson.
Live-sändningarna är gratis att följa. Matcherna kan även laddas ner och ses i efterhand, men det får man betala för.
Det thailändska pojklaget som fastnade 17 dagar i en grotta förra sommaren bjöds in till årets turnering. Men laget har splittrats och spelarna har skola på sommaren, så tillslut var de tvungna att tacka nej.
Gothia Cup bjuder in thailändska fotbollslaget
För fjärde året i rad arbetar Gothia Cup med fariplay-projektet Celebrate the Game. I år med fokus på fotbollsföräldrarna under hashtagen #letusplay
– Det handlar om hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att skapa ett bättre klimat på sidan av våra planer. Nästan alla är överens om att det är ett spel, en ungdomsidrott. Men vissa glömmer det när det är match och stridens hetta tar över. Det handlar om ett medvetandegörande. Att stärka de positiva krafterna och våga knacka någon på axeln om man inte kan uppföra sig, säger Malin Jonson.
Gothia-generalens uppmaning: Låt ungdomarna spela
Förra året utökade Gothia Cup sitt säkerhetsarbete med mer och bättre utbildad personal. Det arbetet fortsätter i samma styrka.
– Vi har en säkerhetsorganisation som växt rejält de senater åren. Framförallt har vi utökad vår samverkan med kommunerna, stadsdelarna, fältassistenter och de lokala poliserna. Det har varit framgångsrikt att jobba nära varandra. Det är i princip samma som tidigare år. Sedan är det klart att det skruvats och breddats även i år, säger Malin Jonson.