"Även om det inte handlar om fotboll, tror vi att vi genom fotbollen kan nå fram till ungdomarna i en så viktig fråga", säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup. Foto: Peter Holgersson

Gothia cups kampanj mot sexuella trakasserier

Inför årets turnering lanserar Gothia cup kampanjen ”Respect Every Body” för att motverka sexuella trakasserier. Ambassadörer för kampanjen är bland andra Lotta Schelin och Liliam Thuram.

  • Publicerad 16:03, 12 jul 2017

Förra året dömdes en 36-årig ledare till två månaders fängelse för att ha antastat tre tonårsflickor i samband med invigningen av Gothia cup. Ledaren överklagade och hovrätten ändrade domen till villkorlig.

För att motverka liknande händelser och andra trakasserier lanserar Gothia cup informationskampanjen ”Respect Every Body”.

– Gothia Cup vill ta ansvar för att höja kunskapen i frågan och förändra de attityder och normer vi har i vårt samhälle i dag, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup i ett pressmeddelande.

Syftet med kampanjen är att lyfta frågan om eget ansvar, om respekten för ens egen och andras kroppar och gränsdragning. Budskapet kommer att spridas under invigningen och som fysisk och digital information under hela veckan.

Den amerikanska landslagsstjärnan Carli Lloyd, Frankrikes meste landslagsspelare Lilian Thuram och EM-aktuella Lotta Schelin är ambassadörer för kampanjen.

– Det betyder otroligt mycket att de här tre förebilderna ställer sig bakom vårt budskap. Nu hoppas vi att alla – Gothia Cup-deltagare och andra – hjälper till att sprida ordet och tar ansvar för hur vi bemöter varandra: Respect Every Body, säger Malin Jonson.

Gothia Cup

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer. 

I år pågår turneringen mellan 16 och 22 juli.

Gothia Cup spelades första gången 1975. Turneringen startades av BK Häcken, GAIS och den lokala tidningen Arbetet men ägs sen början av 80-talet helt och hållet av BK Häcken. Genom åren har över miljon spelare från sammanlagt 143 länder deltagit i turneringen.

Källa: Gothia Cup

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG