Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia Cup Foto: Peter Högström och Gothia Cup

Gothia-generalens uppmaning: Låt ungdomarna spela

Gothia Cup är bara dagar bort. Inför turneringen går generalsekreteraren Dennis Andersson ut med ett öppet brev till alla vuxna.

  • Publicerad 05:34, 11 jul 2019

Fotboll genererar känslor. Glädje, förväntan och besvikelse hör till. Inför årets upplaga av Gothia Cup uppmanar generalsekreteraren Dennis Andersson vuxna att ta ett steg tillbaka och låta ungdomarna spela.

Uppmaningen kommer efter vetskapen om studier och rapporter från olika delar av världen som larmar om att att barn slutar idrotta i tidig ålder på grund av negativ press från vuxna.

”Föräldrar som gapar och instruerar från sidlinjen dödar inte bara glädjen för barnen, utan kväver också deras utrymme att utvecklas genom att tänka själv och ta egna beslut på planen”, skriver Dennis Andersson.

Sedan fyra år tillbaka arbetar Gothia Cup med fairplay-projektet Celebrate the Game. I år riktas fokus mot fotbollsföräldrarna.

Till kritiker som menar att Gothia Cup ställer sig i ”anti-tävlings-ringhörnan” skriver Dennis Andersson:

”Inte alls. Vi tror inte på att dela ut medaljer till alla som deltar. Vi tror inte att det skyddar ungdomarna att inte ha ett slutresultat när en match blåses av. Men att så många vuxna inte kan hantera tävlingsmomentet gör inte våra ungdomar bättre. Det gör dem bittra. De slutar spela.”

Konkreta tips från Dennis Andersson

Om du vet att du som förälder har svårt att vara tyst vid sidlinjen, eller om du vill hjälpa en annan förälder i laget som kämpar med sitt engagemang – är ett tips att fokusera på andra barn än ditt eget och hitta bra saker de gör i matchen.

Lär dig när det passar ditt barn att prata om en match, du behöver inte ge din matchanalys så fort barnet hoppar in i bilen på väg hem. Och när ni pratar om matchen – fråga hur det gick för laget, inte för din son eller dotter.

Men framför allt: ge tillbaka ungdomsfotbollen till ungdomarna. De har tränare som instruerar och leder dem – ni ska vara deras mammor och pappor. Ge dem er uppmuntran och er kärlek – inte era råd.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57