Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia Cup Foto: Peter Högström och Gothia Cup

Gothia-generalens uppmaning: Låt ungdomarna spela

Gothia Cup är bara dagar bort. Inför turneringen går generalsekreteraren Dennis Andersson ut med ett öppet brev till alla vuxna.

  • Publicerad 05:34, 11 jul 2019

Fotboll genererar känslor. Glädje, förväntan och besvikelse hör till. Inför årets upplaga av Gothia Cup uppmanar generalsekreteraren Dennis Andersson vuxna att ta ett steg tillbaka och låta ungdomarna spela.

Uppmaningen kommer efter vetskapen om studier och rapporter från olika delar av världen som larmar om att att barn slutar idrotta i tidig ålder på grund av negativ press från vuxna.

”Föräldrar som gapar och instruerar från sidlinjen dödar inte bara glädjen för barnen, utan kväver också deras utrymme att utvecklas genom att tänka själv och ta egna beslut på planen”, skriver Dennis Andersson.

Sedan fyra år tillbaka arbetar Gothia Cup med fairplay-projektet Celebrate the Game. I år riktas fokus mot fotbollsföräldrarna.

Till kritiker som menar att Gothia Cup ställer sig i ”anti-tävlings-ringhörnan” skriver Dennis Andersson:

”Inte alls. Vi tror inte på att dela ut medaljer till alla som deltar. Vi tror inte att det skyddar ungdomarna att inte ha ett slutresultat när en match blåses av. Men att så många vuxna inte kan hantera tävlingsmomentet gör inte våra ungdomar bättre. Det gör dem bittra. De slutar spela.”

Konkreta tips från Dennis Andersson

Om du vet att du som förälder har svårt att vara tyst vid sidlinjen, eller om du vill hjälpa en annan förälder i laget som kämpar med sitt engagemang – är ett tips att fokusera på andra barn än ditt eget och hitta bra saker de gör i matchen.

Lär dig när det passar ditt barn att prata om en match, du behöver inte ge din matchanalys så fort barnet hoppar in i bilen på väg hem. Och när ni pratar om matchen – fråga hur det gick för laget, inte för din son eller dotter.

Men framför allt: ge tillbaka ungdomsfotbollen till ungdomarna. De har tränare som instruerar och leder dem – ni ska vara deras mammor och pappor. Ge dem er uppmuntran och er kärlek – inte era råd.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11