RECEPT. Det finns mycket du kan göra av det du skördar i trädgården. Foto: Ior Berglund/Mostphotos/Gabriel Tjulander

Gôtt mos – Iors recept fyller frysen!

Resultatet från en ny studie visar att det tidigare så vanligt förekommande ungdomsbuset att stjäla frukt från trädgårdar har minskat med 90 % de senaste 10 åren. "De pallar helt enkelt inte längre…"

  • Publicerad 05:50, 18 aug 2018

Läs också: Snacka om fruktansvärd sommar!

I år verkar det bli rekordskördar i var och varannan trädgård så lite pallning är nog välkommet i de flest fall. Har du inte tillgång till egna fruktträd så fråga runt, kanske har du en kollega, kompisars föräldrar eller någon annan som blir glad att få dela med sig. Näst efter att rensa ogräs så är det tristaste som finns att inte kunna ta tillvara på all frukt i trädgården.

Men vad ska man göra med frukten då? Här är mina bästa recept:

Läs också: Här kan du plocka så mycket du pallar!

Äppelmos, superenkelt att göra

2 kg hela äpplen 4-5 dl socker 1,5 dl vatten

1. Skala äpplena, kärna ur dem och skär i mindre bitar.

2. Lägg äpplena i en stor kastrull, häll på vatten och 4 dl socker. Blanda runt och koka upp. Smaka av om du vill ha moset sötare.

3. Låt koka i cirka 15 minuter, mosa sedan med en potatismosare/stomp till lagom konsistens.

4. Häll upp i väl rengjorda och steriliserade burkar eller i fryspåsar - i kylen håller sig moset några veckor så frys in det mesta så kan du plocka fram det allt eftersom.

Äppelsmulpaj

Det finns alltid tid och ork att göra en smulpaj, och det finns alltid plats i magen för en smulpaj.

· Lägg 4-5 skalade och skivade äpplen i en smord form. Blanda ihop 2 msk socker, ½ msk kanel och 1 tsk maizena och strö över.

· Mixa ihop 2 dl vetemjöl, 1 dl havregryn, 1 msk socker, en liten dutt kanel, 125 gr. smör och 50 gram hasselnötter.

Har du en mixer så kör ihop allt med en gång. Är du mixerlös så hacka nötterna först, innan du snabbt med fingertopparna mixar ihop degen till en smulig konsistens.

· Strö smulorna över äpplena och så in i ugnen i 30 min på 225 grader. Låt svalna lite och servera med vaniljglass.

· Folkets jubel, tack tack!

Tarte Tatin med Brandygrädde

· 2 dl crème fraiche

· 2 msk florsocker

· 1 msk konjak eller calvados

· 50g smör

· 50g strösocker

· ½ tsk mald kanel

· 6 äpplen av en sort som är hård och fast i fruktköttet.

· 1 pkt färdigkavlad smördeg

1. Värm ugnen till 220C. Smält smöret i en ugnssäker stekpanna. Rör i sockret och värm på tills det börjar karamelliseras. Rör i kanel och äpplen och kör på medelvärme i ca 10 minuter, rör om då och då så att det karamelliserade sockret kommer åt överallt. Dra bort från värmen.

2. Rulla ut degen och pricka den med en gaffel. Lägg degen över äpplena och tryck ner degen på sidorna, stoppa om äpplena helt enkelt.

3. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills degen har fluffat upp sig och är gyllenbrun.

4. Blanda crème fraiche med florsockret och konjak eller calvados.

5. Låt kakan vila 5 minuter, dra en kniv runt kanten på kakan, lägg en tallrik över, och med en snabbt och tjusigt handrörelse så vänder du hela baletten. Servera med brandygrädde.

Långbakat sidfläsk och busenkel äppelsås

Det här är ett favoritrecept för hösten – kalasbra för att muta svärfar eller andra händiga individer med så att man får lite hjälp att bära tunga saker, fixa gardinstänger och annat pyssel.

Kör 1,2 – 1,4 kg hel bit av rimmat sidfläsk i ugnen på 125 grader i 4,5 timmar. Jag brukar låta det gå i en halv timme innan jag tar bort svålen och ”kryssar” fettet, det blir så mycket enklare då.


Sista 20 minuterna häller jag på lite honung och drar upp värmen till 200 grader så ytan blir lite knaprig.

Busenkel äppelsås med äppelfräs

Det finns nog en och annan kock som vrider sig när de ser det här receptet, men det smakar ju gott och funkar alltid:

· 1,5 dl outspädd äppeljos

· 2,5 – 3 dl vatten (börja med 2,5 så kan du ju späda den om den blir för äpplig)

· 1,5 msk flytande Kycklingbuljong

· 1 msk Senapsfrön

· 1-2 klickar grov senap, inte söt och inte dijon

Koka ihop, smaka av, red ev. med lite maizena

Smörfräs tärnat grönt äpple, vårlök och förkokt delikatesspotatis och häll såsen över.

Servera bitar av fläsket på en bädd av fräs och sås, lägg på en rejäl sudd av färsk timjan. Så var den söndagsmiddagen kirrad!

Päronchutney

Passar bra till t.ex. en ostbricka i höst, eller gör receptet nedan med smördegspuffar.

· 200 g muscavadosocker

· 2 dl rödvinsvinäger

· 0,5 dl vatten

· 1 stjärnanis

· 1 tsk spiskummin

· 2 hackade rödlökar

· 1-2 tsk riven ingefära

· 10 fasta päron, skalade och hackad i bitar

· röd chili, efter tycke och smak, tunt skivad

· 50g russin

· Salt och svartpeppar

1. Rör ihop allt utom päron, chili och russin i en kastrull och låt koka upp.

2. Tillsätt päron och chili sjud i 25-30 minuter tills päronen är kokta och det har blivit en lite såsig konsistens. Smaka av och krydda på mer om det behövs.

3. Blanda i russinen, ta bort kastrullen från värmen och låt svalna innan du häller upp i burkar eller fryspåsar.

Päronpuffar med chutney

· 375g smördegsplattor

· 200g getost 

· 2 tunt skivade päron

· 1 vispat ägg

1. Skär smördegen i 8 bitar och lägg på en plåt med smörpapper.

2. Sprida lite chutney på varje bit, inte ända ut till kanten. Toppa med skivad getost och päron, pensla sedan kanterna med uppvispat ägg.

3. Grädda i ugnen till 200C i 20 minuter. Lägg på en sked chutney till och servera puffarna direkt med en sallad som förrätt.

Päronsallad med bacon, gorgonzola och varm honungsdressing

· 1 påse rucola

· En handfull hackade valnötter

· 4 skivor bacon

· 3 kluttar smör

· 4 msk olivolja

· 4 päron, skalade och kvartade

· 2 tsk honung

· 2,5 msk balsamvinäger

· ½ tsk dijonsenap

· 150g gorgonzola i bitar

· Salt och nymald svartpeppar

· 4 skivor surdegsbröd rivet i bitar

1. Stek brödbitarna i olja/1 klutt smör tills de är gyllenbruna.

2. Stek baconskivorna och låt sedan rinna av på en tallrik med hushållspapper.

3. Lägg en klutt smör (vetenskaplig mängdbeskrivning, eller hur) och 1 msk olivolja i en stekpanna på låg värme.
När smöret har smält, lägg i päronen och vrid upp värmen och fräs på i fem minuter.

4. Ta ut päronen, tillsätt balsamvinäger tillsammans med sista klutten smör, honung, senap, salt och peppar och ge blandningen ett snabbt uppkok under omrörning.

5. Lägg rucola på 4 tallrikar (eller 6 tallrikar om du serverar detta som förrätt) och fördela päron, bacon, gorgonzola, krutonger, häll över den varma dressingen och toppa med valnötterna.

Rödvinskokta päron

· 1 päron per person

· 5 dl rödvin

· 2 dl vatten

· 0,5 dl socker

· Kanel

· Lite honung om du har

· Lite mald svartpeppar

Om du vill och gillar kan du också ha i citronskal/jos eller färsk eller torkad ingefära, men tycker du att det är överkurs så strunta i det.

1. Skär botten av päronen så att de kan stå stadigt i en kastrull. Skala päronet men lämna ”pinnen” kvar i toppen, och skär ut kärnhuset underifrån.

2. Koka ihop lagen i din minsta lilla kastrull så att päronen inte ramlar omkring, utan kan stå upp någorlunda. Smaka av lagen, krydda på om det behövs. Sänk värmen och sätt i päronen, låt småputtra. Tid är svårt att säga beroende på hur mogna päronen är, men ca 15-30 min, känn efter med jämna mellanrum.

3. Ta ur päronen, fortsätt koka ner lagen tills det blir som sirap i konsistensen. Servera päronen och såsen tillsammans med en klick grädde.

Har du mycket frukt? På Facebook finns flera grupper där man kan lägga ut om man har frukt man vill bli av med, bjud in närmaste dagis på en fruktplockareftermiddag, sätt ut en skylt på gatan att här får man plocka, eller varför inte göra must av äpplena?

Fler recept hittar ni på Iors blogg, Kokerskan Ruts barnbarn

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG