Förra årets julgran var 70-plussare från Olsfors utanför Bollebygd. Foto: Paul Wallén

Gran-samverkan när julen kommer till stan

Coronapandemin har skakat om våra traditioner, men en består – natten mellan söndag och måndag sätts granen på Gustaf Adolfs torg på plats.

  • Publicerad 15:46, 18 nov 2020

Precis som förra året kommer årets julgran österifrån. Rödgranen har fram tills nu levt på öppen åkermark i Segolatrakten utanför Borås.

Natten mellan söndag och måndag är det dags att förlänga den över hundra år gamla traditionen med en julgran på Gustaf Adolfs torg.

Granutmaningen: Sightseeing genom uppgrävda Göteborg

Precis som de senaste åren transporteras granen på en 20 meter lång och 6 meter bred krantrailer. En utmaning inte bara för chauffören utan också för trafikkontoret, Trafikverket och park- och naturförvaltningen som gemensamt samverkat kring transportväg och tider för det otympliga ekipaget.

– Det känns bra att den här traditionen lever vidare i år när så mycket annat är annorlunda, säger Rakel Berglund, projektledare på park- och naturförvaltningen i ett pressmeddelande.

Det dröjer till på fredagen, 27 november, tills den 17 meter höga granen tänds. Precis som vanligt står den till tjugondag Knut den 13 januari.

Om julgransförsäljningen i landet

Drygt 3 miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran.

Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40