Julgran. Robertho Settergren driver en granodling för självplock i Lindome. Foto: Gabriel Tjulander

Granförsäljaren: "Vi har verkligen sett en coronaeffekt"

Längtan efter julen är särskilt tydlig i år. Granodlingen i Lindome har haft dubbelt så många besökare i november jämfört med andra år.

  • Publicerad 05:32, 29 nov 2020

Den som kommer nu kan förlänga jultiden istället.

Den dystra coronahösten sätter prägel på det mesta och många har tjuvstartat julen för länge sen. Till och med granförsäljningen tog fart redan före första advent.

– Vi har verkligen sett en coronaeffekt. Under helgerna i november har vi haft dubbelt så många besökare jämfört vad vi brukar ha, säger Robertho Settergren, som driver en granodling för självplock i Lindome.

Fortfarande väntar de allra flesta med sitt granköp till veckorna före jul. Det rår inte ens den ökade smittspridningen på. Men det är också ovanligt många som är tidigt ute.

En vanlig helg, under ett vanligt år, har Lindomegranen tre-fyra besökare en novemberlördag. I år har de varit dubbelt så många, enligt Robertho Settergren. Och han tror inte enbart att det handlar om en oemotståndlig längtan efter jul.

Naturupplevelse

– Många fler vill komma ut i naturen och uppleva känslan av att hugga sin egen gran. Det är en fin utflykt, säger han.

Det är femte året i rad som Robertho Settergren säljer granar för självplock i Lindome. Nu väntar 300–400 granar på att sågas ner av nya ägare. Lindomegranar lånar ut sågar och tillhandahåller nätmaskiner, så att träden enkelt ska kunna fraktas hem.

– Det är inte alltid odlingen är bemannad, men alla är välkomna ändå. Vi litar på att köparna gör rätt för sig.

Från Tidaholm

Skulle inte granarna i Lindome räcka till, fyller Robertho Settergren på med granar från sin andra odling i Tidaholm. Där odlar han både rödgranar och ekologiska kungsgranar, som han fraktar till Lindome för försäljning.

– Det är bra om inte alla väntar till tredje och fjärde advent. Den som kommer nu kan förlänga jultiden istället, säger han.

Julgran. Robertho Settergren, julgransodlare. Foto: Gabriel Tjulander

Om du inte kan vänta

Alternativ ett: Låt granen vila i skugga på balkongen efter att du har tagit hem den. När det är dags, gör ett nytt snitt tre-fyra centimeter i stammen. Vattna som vanligt.

Alternativ två: Ta in granen nu, vattna två-tre gånger om dagen under de första dagarna, därefter en gång om dagen. Då står granen fram till jul (säger Robertho Settergren)

Hugg granen själv

Lindomegranar erbjuder självplock, alltså du lånar en såg och sågar ner den du tycker bäst om.

Klä dig i stövlar eller vattentäta kängor, det är vått i markerna.

Vi är GBG

    Vi är GBG