Emma Sagrell är en av få i Näset som är engagerade i grannsamverkan. Foto: Kristian Risenfors

Grannar som gör skillnad

Februarilovet är en av de mest inbrottsutsatta veckorna på året. I år halverades antalet inbrott eller inbrottsförsök under lovet i sydvästra Göteborg jämfört med förra året. "Grannsamverkan som metod fungerar verkligen" säger polisen Niklas Brehm.

  • Publicerad 06:00, 24 feb 2017

De engagerar sig inte förrän de själva drabbas.

Emma Sagrell var på skidsemester när hon såg en bild på facebook som hennes granne hade lagt ut. Det var fullt av poliser på hennes gata. Två bilar hade stulits. Tjuvarna hade gått in via balkongen och tagit nycklarna.

– Jag tänkte att nu får det vara nog! Så jag och en granne startade en facebookgrupp för grannsamverkan mot brott i Näset, säger Emma Sagrell.

Gruppen har växt och i dag har de över 1800 medlemmar som tipsar varandra om saker som sker i området. På Emma Sagrells egen gata har de också en ännu mer lokal facebookgrupp med ett 50-tal medlemmar som hjälper varandra. Men få av medlemmarna är aktiva säger hon.

– Det är många i vårt område som köper dyra larm i stället. De engagerar sig inte förrän de själva drabbats.

Bilden bekräftas av polisen Niklas Brehm som är samordnare för grannsamverkan i södra polisdistriktet i Storgöteborg.

– Det går inte att köpa sig fri från inbrott. Alla kan drabbas. Långedrag till exempel, det är ett klassiskt problemområde med många inbrott och få som är aktiva i grannsamverkan. Det är ofta antalet aktiva iakttagare som håller eventuella inbrottstjuvar borta, säger Niklas Brehm.

Andra områden där grannsamverkan är låg är exempelvis Åkered och Askim. Just Askim hade 27 bostadsinbrott mellan oktober och februari. Av dessa var tre i grannsamverkansområden.

– Grannsamverkan som metod fungerar verkligen. I område syd halverades antalet inbrott eller inbrottsförsök under februarilovet i år jämfört med förra året. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet minskar grannsamverkan brottsligheten med upp till 26 procent. Jag hoppas att fler engagerar sig, säger Niklas Brehm.

Engagemanget i olika villa- och radhuskvarter varierar stort. När det gäller lägenhetshus är grannsamverkan nästan obefintlig.

– 95 procent av de registrerade områdena med grannsamverkan är villa eller radhusområden. Av de återstående 5 procenten är det uteslutande bostadsrätter eller andelsägare på något sätt. När det gäller allmännyttan så existerar grannsamverkan i princip inte alls, säger Niklas Brehm.

Varför då?

– På sikt vill vi öka i flerbostadsområden men just nu går det väldigt sakta framåt. Jag tror det behövs ett incitament från fastighetsägaren eller kommunen för att få folk att ställa upp. Reducering på hyran eller något liknande. Många hyresgäster räknar med att någon annan tar hand om säkerheten.

Niklas Brehm ser ingen risk att grannsamverkan utvecklas till medborgargarden och att människor tar lagen i egna händer. Han är positiv till utvecklingen med lokala facebookgrupper som tipsar om avvikelser och skumma personer.

– Jag har ingen statistik. Men jag vill tro att det hjälper, att det gör människor medvetna, säger han.

Emma Sagrell berättar också hur samarbeten mellan olika grannsamverkansgrupper fungerar på facebook.

– Det var ett annat område där en man hade försökt locka in barn i en bil. Då kunde de snabbt larma till andra facebookgrupper för grannsamverkan i områden runt omkring, säger Emma Sagrell.

Ser du någon risk i att oskyldiga hängs ut när bilder läggs upp i era grupper?

– Det bästa är att skicka bilden till polisen och att man beskriver i facebookgruppen vad man har sett, säger Emma Sagrell.

I södra polisdistriktet i Göteborg bor runt 200 000 personer. Här finns ungefär 300 kända områden där det finns grannsamverkan. Men polisen Niklas Brehm vill att fler ska engagera sig. Foto: Kristian Risenfors

Så kan du skydda dig mot inbrott

När du reser bort, tänk på att:

- meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

- be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

- ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

- ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.

- undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

- undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest. 

- vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa och radhus, be någon om hjälp med att:

- klippa gräsmattan om du är bortrest länge.

- hänga sin tvätt på din torkställning.

- skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.

- slänga sopor i din soptunna ibland.

- parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Så här förväntas antalet bostadsinbrott se ut under året. Störst risk att drabbas är under novemberlovet när många är bortresta och det är mörkt stora delar av dygnet. Foto: Polisen

Grannsamverkan

Vill du starta upp grannsamverkan i ditt område?
Kontakta Niklas Brehm på polisen
niklas.brehm@polisen.se

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11