Grannsamverkan. Boende i Grimmered går nu samman och startat grannsamverkan för att vända inbrottstrenden i området. Foto: Johan Bjurer

Grannar vill vända inbrottstrenden i Ekebäck

Redan i år har 19 inbrott skett i Grimmered vilket enligt polisen är ovanligt högt. Boende i området går nu samman och startar grannsamverkan för att vända inbrottstrenden i området.

  • Publicerad 15:00, 11 jun 2019

Polis. Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde syd. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Grimmered är ett av områdena i lokalpolisområde syd som sticker ut i inbrottsstatistiken. År 2017 skedde 20 inbrott, 2018 38 stycken varav 35 var fullbordade inbrott och 3 försök. Hittills i år har det redan inträffat 19 stycken.

– Överallt annars i vårt område ser man att inbrotten går ner men 19 i Grimmered redan i år är alldeles för många om man jämför med totalen, säger Niklas Svensson kommunpolis i lokalpolisområde syd.

Nu har boende i grannorten Ekebäck reagerat och gått samman för att starta grannsamverkan. AnnaMaria Péterffy och Johanna Sandell Debelak är initiativtagare och det var efter att de sett de oroväckande siffrorna som de beslöt sig för att kalla samman sina granna till ett möte.

– Jag trodde faktiskt inte att det var så illa som siffrorna sa, säger AnnaMaria Péterffy.

Enligt polisen så greps i höstas en person i området som tros ligga bakom många brott i Västra Göteborg. Den tuffa början på 2019 skulle enligt Niklas kunna tyda på att personen i fråga är på fri fot igen.

– Det är inte ovanligt att det är samma person som ligger bakom flera brott, personer som livnär sig på det och ser det som ett yrke, säger Niklas Svensson. De gärningsmännen håller sig ofta till ett och samma lokala område så när de kommer ut i samhället igen ser man ofta en uppgång av inbrott i statistiken.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, tagit fram minskar brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent i de områdena där grannsamverkan bedrivs.

I förra veckan samlades nära ett hundratal personer på Dalaskolan för att medverka på uppstartsmötet där polis närvarade för att berätta om vad grannsamverkan innebär.

– Tydligen är industrisemestern en period då det sker många inbrott så därför känns det skönt att vara i gång nu innan den startat. Jag tror det här också kan medföra andra fördelar förutom att minska inbrotten, så som att vi får en bättre gemenskap i området. Men jag tror att vi behöver den här strukturen med grannsamverkan för att få till det, säger Johanna Sandell Debelak.

Vi är GBG