Efter stöket. Nu hoppas de boende i de närliggande bostadsrättsföreningarna på hjälp från kommunen. Foto: Lotta Engelbrektson

Grannarna tar strid mot motorstöket

Buskörningar, nedskräpning och hög musik. De boende i området Klippan i Majorna har fått nog av ungdomarna som samlas på parkeringsplatsen vid kajen. ”Det känns som vi bor på en motorgård”, tycker en av grannarna.

  • Publicerad 12:25, 2 jun 2021

Den stora parkeringsplatsen vid det gamla sockerbruket vid Klippan är en populär utkiksplats. Här kan man betrakta solen som dalar ner över Hisingen och imponeras av Älvsborgsbron i motljus.

Man behöver inte ens gå ut ur bilen.

Nu har det dock blivit för mycket av det goda, enligt grannarna. Under de senaste två åren har parkeringsplatsen blivit en samlingsplats för unga människor från hela Göteborg. Under eftermiddagar och kvällar är p-rutorna fulla till bristningsgränsen av deras bilar.

– De kan hålla på till sex på morgonen. De sladdar med bilar och fyrhjulingar och spelar musik. Det är omöjligt att sova, berättar en av de närmaste grannarna som vill vara anonym.

Klippans parkering lockar unga från hela stan

Kameror och väghinder

Nu hoppas de boende i de närliggande bostadsrättsföreningarna på hjälp från kommunen. Henrik Munck från Demokraterna som har engagerat sig i frågan har lagt ett förslag om en åtgärdsplan till kommunstyrelsen. På önskelistan står bättre belysning, trafikhinder och kameraövervakning i området.

– Den utveckling som skett under den senaste tiden är helt ohållbar för såväl boende och besökare som för verksamma. Vi i kommunen måste reagera omedelbart, säger kommunalrådet Henrik Munck.

Skräpigt

Zeki Celik som har drivit Konstcaféet som ligger granne med parkeringsplatsen är också bekymrad. Än så länge stänger han tidigt på kvällarna och störs inte så mycket av stöket nattetid. Däremot tycker han att det är tråkigt med allt skräp som ungdomarna lämnar efter sig.

– Det kan vara väldigt mycket sopor när jag kommer på mornarna för att öppna kaféet. Det stör mig väldigt mycket att det fina promenadstråket längs med bryggan liknar en soptipp, säger han.