Oro. En ny pedagogisk omsorgsverksamhet har startat i nedlagda förskolan Lär& leks lokaler i Lövgärdet. Foto: Byrd / Johnny Käpää

Granne: "Vi vill inte att fler små barn ska drabbas"

I den nedstängda förskolan Lär & leks lokaler i Angered har en ny barnomsorg startat med delvis samma personal. Det är oroväckande anser flera i närheten med tanke på tidigare kopplingar till våldsbejakande extremism. "Läskigt", beskriver en boende situationen.

  • Publicerad 05:30, 14 okt 2020

Hakan Önal (M). Ordförande i förskolenämnden. Foto: Marie Ullnert

Den fristående förskolan Lär & Lek i Lövgärdet tvingades stänga i juni, vilket berörde cirka 70 barn. Beslutet baserades på information från ekobrottsmyndigheten och säkerhetspolisen.

Flera allvarliga brister hade upptäckts och enligt uppgifter stod förskolan under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism.

Förskola i Angered stängs permanent

Nu har en så kallad pedagogisk omsorg startat i Lär & leks gamla lokaler. Samtidigt larmar oroliga föräldrar och boende i området om att problemen finns kvar.

– Det är i stort sett samma barn och personal. Det känns läskigt att Säpo och andra myndigheter stänger men att de hittar genvägar och öppnar igen, säger en boende i området till GöteborgDirekt.

Bakom den nya verksamheten står bolaget Ströms slott, vars omsorgsverksamheter har kritiserats på andra orter.

Två åtalade för ekobrott på förskola

Fyra anställda från stängda skolan

I Angered handlar oron bland annat om att fyra av sex anställda dagmammor i den nya verksamheten tidigare har arbetat på Lär & lek och att 26 av 34 barn gick på den nu stängda förskolan.

– Vi vill inte att fler små barn ska drabbas. Flera av de anställda pratar knappt svenska. Det är många oroliga som har pratat med kommunen.

Förskoleförvaltningens chef för juridik och ärendehantering, Amanda Larsson bekräftar att de tagit emot anonyma orosamtal som de tar på stort allvar.

Samtidigt betonar hon att kommunen inte har samma lagliga rätt att granska ägaren när det handlar om pedagogisk omsorg och att Ströms slott är godkända sedan nästan tio år tillbaka.

– Tillsynen här sker på samma sätt som i alla våra liknande verksamheter. Vi har gjort nystartsbesök och kommer göra flera besök. Vi vill inte heller att det ska finnas oseriösa aktörer eller dålig pedagogisk verksamhet.

Så ni har inte lagt märke till något som kan väcka oro i verksamheten?

– Vi har varit där och kontrollerat att lokalerna är säkra och vid de tillfällena har vi inte sett något som oroar i den dagliga driften.

Kritiken mot bristande svenskkunskaper hos de anställda kan kommunen inte kommentera ännu.

– Deras språkkunskaper kan vi kontrollera i samband med tillsynsbesök. Vi har sådana besök inplanerad framöver, säger Amanda Larsson.

"Vi har ögonen på verksamheten"

Enligt Göteborgs-Posten har Ströms slott uppgett till kommunen att tidigare ägare inte har något inflytande eller insyn i vilka barn som ska skrivas in, placeringar, anställningar eller andra verksamhetsfrågor men att de inte känner till om någon umgås privat med den tidigare ägaren.

Hakan Önal (M), förskolenämndens ordförande, har också tagit emot anonyma orosamtal. Han pekar samtidigt på att när Lär & lek stängde var han drivande i att få över barnen till kommunala förskolor.

– Vi har ögonen på verksamheten. Vi måste säkra detta för barnen och få med oss föräldrarna för det är de som väljer.

Vad är pedagogisk omsorg?

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.

Kommunen ska systematiskt följa upp och utvärdera verksamheten.

Både kommuner och fristående huvudmän kan bedriva pedagogisk omsorg. En fristående huvudman har under vissa förutsättningar rätt till bidrag från kommunen.

Skillnader mellan pedagogisk omsorg och förskola eller fritidshem?

Förskolan och fritidshemmet styrs av läroplaner. Förskolans läroplan ska vara vägledande men inte bindande för pedagogisk omsorg.

I förskola och fritidshem ska det finnas högskoleutbildad personal, till exempel förskollärare. I pedagogisk omsorg ska det finnas personal med utbildning eller erfarenhet som gör att de kan tillgodose barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet.

I förskola och fritidshem bedrivs undervisning och utbildning. Pedagogisk omsorg ingår inte i det svenska skolväsendet, utan är ett alternativ till utbildning i förskola eller fritidshem. För pedagogisk omsorg gäller de gemensamma bestämmelserna i skollagen bara om det anges särskilt.

Källa: Skolverket

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11