Oro. En ny pedagogisk omsorgsverksamhet har startat i nedlagda förskolan Lär& leks lokaler i Lövgärdet. Foto: Byrd / Johnny Käpää

Granne: "Vi vill inte att fler små barn ska drabbas"

I den nedstängda förskolan Lär & leks lokaler i Angered har en ny barnomsorg startat med delvis samma personal. Det är oroväckande anser flera i närheten med tanke på tidigare kopplingar till våldsbejakande extremism. "Läskigt", beskriver en boende situationen.

  • Publicerad 05:30, 14 okt 2020

Hakan Önal (M). Ordförande i förskolenämnden. Foto: Marie Ullnert

Den fristående förskolan Lär & Lek i Lövgärdet tvingades stänga i juni, vilket berörde cirka 70 barn. Beslutet baserades på information från ekobrottsmyndigheten och säkerhetspolisen.

Flera allvarliga brister hade upptäckts och enligt uppgifter stod förskolan under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism.

Förskola i Angered stängs permanent

Nu har en så kallad pedagogisk omsorg startat i Lär & leks gamla lokaler. Samtidigt larmar oroliga föräldrar och boende i området om att problemen finns kvar.

– Det är i stort sett samma barn och personal. Det känns läskigt att Säpo och andra myndigheter stänger men att de hittar genvägar och öppnar igen, säger en boende i området till GöteborgDirekt.

Bakom den nya verksamheten står bolaget Ströms slott, vars omsorgsverksamheter har kritiserats på andra orter.

Två åtalade för ekobrott på förskola

Fyra anställda från stängda skolan

I Angered handlar oron bland annat om att fyra av sex anställda dagmammor i den nya verksamheten tidigare har arbetat på Lär & lek och att 26 av 34 barn gick på den nu stängda förskolan.

– Vi vill inte att fler små barn ska drabbas. Flera av de anställda pratar knappt svenska. Det är många oroliga som har pratat med kommunen.

Förskoleförvaltningens chef för juridik och ärendehantering, Amanda Larsson bekräftar att de tagit emot anonyma orosamtal som de tar på stort allvar.

Samtidigt betonar hon att kommunen inte har samma lagliga rätt att granska ägaren när det handlar om pedagogisk omsorg och att Ströms slott är godkända sedan nästan tio år tillbaka.

– Tillsynen här sker på samma sätt som i alla våra liknande verksamheter. Vi har gjort nystartsbesök och kommer göra flera besök. Vi vill inte heller att det ska finnas oseriösa aktörer eller dålig pedagogisk verksamhet.

Så ni har inte lagt märke till något som kan väcka oro i verksamheten?

– Vi har varit där och kontrollerat att lokalerna är säkra och vid de tillfällena har vi inte sett något som oroar i den dagliga driften.

Kritiken mot bristande svenskkunskaper hos de anställda kan kommunen inte kommentera ännu.

– Deras språkkunskaper kan vi kontrollera i samband med tillsynsbesök. Vi har sådana besök inplanerad framöver, säger Amanda Larsson.

"Vi har ögonen på verksamheten"

Enligt Göteborgs-Posten har Ströms slott uppgett till kommunen att tidigare ägare inte har något inflytande eller insyn i vilka barn som ska skrivas in, placeringar, anställningar eller andra verksamhetsfrågor men att de inte känner till om någon umgås privat med den tidigare ägaren.

Hakan Önal (M), förskolenämndens ordförande, har också tagit emot anonyma orosamtal. Han pekar samtidigt på att när Lär & lek stängde var han drivande i att få över barnen till kommunala förskolor.

– Vi har ögonen på verksamheten. Vi måste säkra detta för barnen och få med oss föräldrarna för det är de som väljer.

Vad är pedagogisk omsorg?

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.

Kommunen ska systematiskt följa upp och utvärdera verksamheten.

Både kommuner och fristående huvudmän kan bedriva pedagogisk omsorg. En fristående huvudman har under vissa förutsättningar rätt till bidrag från kommunen.

Skillnader mellan pedagogisk omsorg och förskola eller fritidshem?

Förskolan och fritidshemmet styrs av läroplaner. Förskolans läroplan ska vara vägledande men inte bindande för pedagogisk omsorg.

I förskola och fritidshem ska det finnas högskoleutbildad personal, till exempel förskollärare. I pedagogisk omsorg ska det finnas personal med utbildning eller erfarenhet som gör att de kan tillgodose barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet.

I förskola och fritidshem bedrivs undervisning och utbildning. Pedagogisk omsorg ingår inte i det svenska skolväsendet, utan är ett alternativ till utbildning i förskola eller fritidshem. För pedagogisk omsorg gäller de gemensamma bestämmelserna i skollagen bara om det anges särskilt.

Källa: Skolverket

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20