Folk på stan om det kostar för mycket att åka kollektivt i Göteborg. Foto: Markus Andersson

Gratis kollektivtrafik – så säger forskningen

Forskning visar att antalet resenärer fördubblas om kollektivtrafiken blir gratis. Tillgängligheten ökar och koldioxidutsläppen minskar radikalt. Samtidigt blir invånarna bekvämare vilket kan påverka folkhälsan.

  • Publicerad 05:30, 9 maj 2022

Avgiftsfri kollektivtrafik har redan provats på flera håll i världen. I en forsknings-översikt från 2020 som presenteras av K2, nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafiken, konstaterar forskarna att gratis kollektivtrafik inte är en mirakelmedicin.

I studien ingår Linköping, Kristinehamn och Avesta som testat att införa avgiftsfrihet. I alla tre städerna ökade kollektivresandet med upp emot hundra procent och utsläppen i trafiken minskade radikalt.

Avesta, som är den enda kommun som har behållit gratissystemet, uppskattar minskningen av koldioxidutsläpp till 40 ton per år.

Det som var mindre bra, var att det inte alltid var ”rätt” personer som valde kollektivtrafiken när den blev gratis. Knappt var tredje resenär som utnyttjade de avgiftsfria resorna hade tidigare åkt bil.

”Det finns en stor risk att merparten av det ökade resandet med kollektivtrafiken kommer från gång och cykel, vilket kan innebära ökade kostnader för det offentliga och negativa effekter för miljö och hälsa”, sammanfattar forskarna.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20