Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

I veckan genomfördes en så kallad gratisloppis för de nyanlända vid Askimsviken för att ge de nyinflyttade något att fylla sina hem med, vilket för många inte skulle varit en självklarhet i vanliga fall.

  • Publicerad 15:25, 3 aug 2018

Den 14 maj flyttade de första flyktingarna in i de nya temporära bostäderna vid Askimsviken men det var många som inte hade mycket med sig att fylla sina lägenheter med.

– Vi var bland de första som flyttade in här och allt vi hade med oss var en matta, säger Abdalkhalek Othman, från Syrien.

Gratisloppis

Men organisationen Flyktinghjälp.se och Flyktingarnas vänner Hult/Askim anordnade tidigt en så kalla gratisloppis för de nyinflyttade och i torsdags genomfördes den för andra gången.

– Vi har gått ut på Facebook och spridit att alla som kan och vill får skänka något till gratisloppisen och vi har fått så otroligt mycket positiv respons från folk runt om i Askim, Hovås och Billdal, säger Agneta Granberg, ordförande för Flyktinghjälp.se.

"Får inte bli bilden av Askim"

Inför byggandet av de temporärabostäderna höjdes röster som motsatte sig beslutet, röster som fick mycket uppmärksamhet i media. Men nu hoppas Agneta att det här kan visa en annan sida av Askim.

– Vi sneglade lite på den debatten som var då och vi vill inte att det ska få bli människors bild av Askim, säger Agneta Granberg.

Nästa steg

När startskottet för loppisen väl gick dröjde det inte länge innan sakerna började gå åt och en känsla av lättnad genomsyrade det strukturerade kaoset.

– Det är otroligt att de gör det här för oss, det här känns nu som mitt hemland, säger Abdalkhalek Othman och Kerstin Olsson från Flyktinghjälp.se tar vid:

– Det här är bara första steget för vad vi vill göra. Visst är det materiella jätteviktigt men det som de allra flesta här längtar efter är att få träffa svenskar att prata med och lära känna. Så vi vill starta språkcafé och hjälpa dem med att få praktik och komma ut i jobb, avslutar Kerstin Olsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Helgtips: Allt från hemskheter till humor

Nyheter Göteborg Direkt guidar dig till den bästa helgen Hyllade Tilde firar med releasekalas. Liseberg skrämmer vettet ur sina besökare. Marika Carlsson får publiken att skratta käkarna ur led. Dessutom Kulturnatta. Helgen är alltså späckad med...fredag 19/10 11:18

Dagens namn – 19 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 19/10 10:30

Bedrägeribrotten ökar kraftigt i Göteborg

Nyheter "Även vi här i region Väst ser att bedrägeribrotten ökar" I juni dömdes en man i Göteborg för id-kapning, ett brott som enligt polisen blir allt vanligare. Under första halvåret 2018 har hela 752 000 bedrägeribrott anmälts i landet.fredag 19/10 5:30

Kvinnor vinnare på arbetsmarknaden i Västra Götaland

Nyheter "Ett steg mot en mer jämställd arbetsmarknad" Kvinnorna är vinnarna när det kommer till att byta jobb i Västra Götaland. Trenden att fler över 50 får jobb håller i sig och ökar med 15 procent visar nya siffror från Trygghetsrådet.torsdag 18/10 17:01

Göteborgsforskare söker svar på Mars

Nyheter Kan hjälpa framtida resor Det finns många frågor som saknar svar när det gäller den röda planeten Mars. Men nu hoppas göteborgsforskaren Andreas Johnsson finna svaret på några.torsdag 18/10 13:30

Dagens namn – 18 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!torsdag 18/10 10:30

Apglädjen: Goeldisapan tillbaka i regnskogen

Nyheter FILM Goeldisapan som försvann från Universeum och sedan hittades på Mcdonalds i Västra Frölunda har nu konstaterats helt frisk och får nu återvända till sitt gamla hem inne i Universeums regnskog.torsdag 18/10 9:50

Fortsatt fritt fram för skolfoto i Göteborg

Nyheter Varje enskild rektor bestämmer. Flera kommuner har beslutat att inte tillåta skolfotografering efter införandet av GDPR. Men för skolorna i Göteborg är det fortfarande fritt fram.torsdag 18/10 5:30

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG