Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

I veckan genomfördes en så kallad gratisloppis för de nyanlända vid Askimsviken för att ge de nyinflyttade något att fylla sina hem med, vilket för många inte skulle varit en självklarhet i vanliga fall.

  • Publicerad 15:25, 3 aug 2018

Den 14 maj flyttade de första flyktingarna in i de nya temporära bostäderna vid Askimsviken men det var många som inte hade mycket med sig att fylla sina lägenheter med.

– Vi var bland de första som flyttade in här och allt vi hade med oss var en matta, säger Abdalkhalek Othman, från Syrien.

Gratisloppis

Men organisationen Flyktinghjälp.se och Flyktingarnas vänner Hult/Askim anordnade tidigt en så kalla gratisloppis för de nyinflyttade och i torsdags genomfördes den för andra gången.

– Vi har gått ut på Facebook och spridit att alla som kan och vill får skänka något till gratisloppisen och vi har fått så otroligt mycket positiv respons från folk runt om i Askim, Hovås och Billdal, säger Agneta Granberg, ordförande för Flyktinghjälp.se.

"Får inte bli bilden av Askim"

Inför byggandet av de temporärabostäderna höjdes röster som motsatte sig beslutet, röster som fick mycket uppmärksamhet i media. Men nu hoppas Agneta att det här kan visa en annan sida av Askim.

– Vi sneglade lite på den debatten som var då och vi vill inte att det ska få bli människors bild av Askim, säger Agneta Granberg.

Nästa steg

När startskottet för loppisen väl gick dröjde det inte länge innan sakerna började gå åt och en känsla av lättnad genomsyrade det strukturerade kaoset.

– Det är otroligt att de gör det här för oss, det här känns nu som mitt hemland, säger Abdalkhalek Othman och Kerstin Olsson från Flyktinghjälp.se tar vid:

– Det här är bara första steget för vad vi vill göra. Visst är det materiella jätteviktigt men det som de allra flesta här längtar efter är att få träffa svenskar att prata med och lära känna. Så vi vill starta språkcafé och hjälpa dem med att få praktik och komma ut i jobb, avslutar Kerstin Olsson.

Vi är GBG

    Vi är GBG