Foto: Mostphoto

Grattis Finland 100 år!

I dag fyller Finland 100 år. 6 december 1917 blev vårt grannland i öst självständigt. I Sverige har 100-årsjubileet uppmärksammats under hela året, vilket har ökat intresset för finsk kultur och karelska piroger.

  • Publicerad 18:00, 6 dec 2017

Vi har träffat ungdomar som vill lära sig mer om språket, finsk film och musik men även om matlagning som karelska piroger.

– Det har varit ett bra år att lyfta fram finska kulturen och språket, säger Martta Partio, kulturlots på organisationen Fin i Väst.

För 100 år sedan den 6 december 1917 förklarades Finland självständigt. I Finland innebär självständighetsdagen vanligtvis ett lugnt firande hemma med familjen. Man tänder blåvita ljus och följer firandet som anordnas av presidenten på tv.   

– Det känns det fantastiskt att Finland fyller 100 år. Och det är skönt för här i Sverige har Finland varit extra synligt för att så många har varit intresserade av jubileumsåret, säger Martta Partio.

Organisationen Fin i Väst vänder sig mot unga och barnfamiljer med finska rötter i Västra Götaland. De fokuserar på att synliggöra finsk kultur och aktuella händelser som berör grannländerna.

Under året har organisationen arrangerat olika event för att nå ut till en yngre målgrupp med finska kopplingar. Det har varit allt från enklare fikahäng till en större musikfestival i Göteborg med finsk musik i fokus. Fin i Väst har även en aktiv webbsida där de lyfter fram Sverigefinska och finska artister och aktuella samhällsfenomen.

– Det finns ett stort intresse av att förstå sin identitet. Vi har träffat ungdomar som vill lära sig mer om språket, finsk film och musik men även om matlagning som karelska piroger.  

Hur firar du att Finland fyller 100 år?

– Jag ska på konsert i Göteborg och sen hem och äta karelska piroger.

Vanliga missuppfattningar om finska språket

1: Finska ord är jättelånga - Nej, de vanligaste finska orden har 2–4 stavelser. Men finskan använder i stället ändelser, som läggs till en efter en i slutet av ordet. Det gör att orden kan bli långa, exempel:
kuva bild
kuvassa (kuva-ssa) i bilden 
kuvassani ( kuva-ssa-ni) i min bild 
kuvassanikin ( kuva-ssa-ni-kin) i min bild också

2: Bara man lägger till ett i på slutet blir det finska - Nja,det ligger något i det. Finskan har lånat in många ord från svenskan, exempel: tomat tomaatti, ratt ratti

3: Finska låter hårt - Ibland hör man folk säga att finska språket låter hårt och att talaren ibland låter nästan arg. Det kan bero på att finskans konsonanter, som k, p och t, uttalas på ett sätt som låter ”hårt” jämfört med svenskan.

4: Finska talas bara i Finland - Nej, det stämmer inte. Finska talas av ungefär 5 miljoner människor i Finland. Det finns också grupper som talar finska i Ryssland, Kanada, USA och Australien. I dag finns det ungefär 300 000 människor i Sverige som talar finska, och riksdagen har bestämt att finskan är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Finlands självständighetsförklaring

Finlands självständighetsförklaring antogs av Finlands lantdag den 6 december 1917. I den förklarades Finland vara en självständig nationalstat, Republiken Finland.

Tidigare hade Finland lytt under rysk överhöghet som Storfurstendömet Finland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG