I dagarna är det ett år sedan Göteborg drabbades av ett mässlingsutbrott som varade i över en månad. Foto: Mostphotos

Grindvakter stoppade mässlingen på Sahlgrenska

Sahlgrenska var effektiva i sitt arbete med att begränsa mässlingsutbrottet i Göteborg förra året. Samtidigt fick de med sig ny kunskap inför framtida utbrott.

  • Publicerad 07:00, 25 dec 2018

Den 10 december förra året konstaterades det första fallet av mässling på Östra sjukhuset. Efter det insjuknade ytterligare 27 patienter under december och januari. På juldagen gick Sahlgrenska upp i stabsläge. Genom smittspårning kunde man konstatera att majoriteten av de insjuknade hade haft kontakt med det första fallet.

Läs också: Nya mässlingsutbrottet drabbar även vaccinerade

Läs också: Senaste mässlingsfallet smittades på stan

Trots att utbrottet var relativt stort med svenska mått mätt var Sahlgrenska framgångsrika i att stoppa smittspridningen. Det visar en analys av förra årets mässlingsutbrott.

– Vi reagerade snabbt och kunde anpassa våra verksamheter till den nya situationen, vilket är bra eftersom det sannolikt kommer att ske liknande utbrott framöver. Och medarbetarna gjorde en jätteinsats, säger Anders Hyltander i ett pressmeddelande. Han är områdeschef och ordförande i den sjukhusgemensamma planeringsgruppen för risk, kris och katastrofmedicinsk beredskap.

Mässlingsutslag. Foto: Mostphotos

Mässlingen är den mest smittsamma sjukdomen vi känner till i Sverige. Trots att de flesta är vaccinerade finns personer med otillräckligt skydd.

Analysen av förra årets utbrott visar också att en av framgångsfaktorerna var de grindvakter utanför akutmottagningarna som hindrade sjuka personer från att gå in.

Förra årets utbrott har också gett ny dyrbar kunskap inför framtida mässlingsutbrott, bland annat om smittsamhet, immunitet och genombrottsinfektioner.

– Det här arbetet kan leda till en förbättrad diagnostik vid nya mässlingsutbrott och en bättre immunitetsundersökning. Därmed förbättras vår förmåga att förebygga och hantera framtida utbrott, säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef Infektion. 

Ett av förbättringsförslagen som kom fram i analysen handlade om utmaningarna kring att nå ut med information.

Läs också: Smittad personal kan ha spridit mässling på kvinnokliniken

Hur ser symtomen ut?

– Typiska symptom vid mässling är feber, sjukdomskänsla, ögonirritation, hosta, huvudvärk och utslag i munslemhinnan - kan misstolkas som afte. Efter tre till fyra dagar kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter.

Hur farlig är mässling?

– Mässling är en mycket smittsam infektionssjukdom men den är i de flesta fall ofarlig och läker ut av sig själv. Även om de flesta som insjuknar blir friska efteråt, kan mässling orsaka svåra komplikationer trots dagens moderna sjukvård. Även dödsfall av mässling förekommer.

– Det finns idag missuppfattningar om att sjukdomen skulle vara ”harmlös”, och att komplikationer till mässling bara sågs förr i tiden.

– 1 av 10 med mässling får öroninflammation, 1 av 20 får lunginflammation, 1 av 1000 får hjärninflammation som kan leda till bestående hjärnskador och 1 till 2 av 1000 mässlingfall i världen avlider till följd av sjukdomen.

Hur kan man skydda sig?

– Vaccin är det bästa skyddet mot mässling. Det finns ett mycket effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982. Även om vaccin mot mässling ger ett gott skydd, kan enstaka personer som är vaccinerade ändå insjukna men detta är ovanligt.

– Vaccination mot mässling sker med två doser. Redan efter det första vaccinationstillfället är skyddet mycket bra, men det behövs två doser för att skyddet ska bli så långvarigt som möjligt. Efter två doser av vaccinet anses skyddet mot sjukdomen vara livslångt. Dos två är det inte så bråttom med, det kan till exempel tas inför en utlandsresa. Som tidigast kan man vaccinera sig igen efter en månad.

Källa: Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg 

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12