I dagarna är det ett år sedan Göteborg drabbades av ett mässlingsutbrott som varade i över en månad. Foto: Mostphotos

Grindvakter stoppade mässlingen på Sahlgrenska

Sahlgrenska var effektiva i sitt arbete med att begränsa mässlingsutbrottet i Göteborg förra året. Samtidigt fick de med sig ny kunskap inför framtida utbrott.

  • Publicerad 07:00, 25 dec 2018

Den 10 december förra året konstaterades det första fallet av mässling på Östra sjukhuset. Efter det insjuknade ytterligare 27 patienter under december och januari. På juldagen gick Sahlgrenska upp i stabsläge. Genom smittspårning kunde man konstatera att majoriteten av de insjuknade hade haft kontakt med det första fallet.

Läs också: Nya mässlingsutbrottet drabbar även vaccinerade

Läs också: Senaste mässlingsfallet smittades på stan

Trots att utbrottet var relativt stort med svenska mått mätt var Sahlgrenska framgångsrika i att stoppa smittspridningen. Det visar en analys av förra årets mässlingsutbrott.

– Vi reagerade snabbt och kunde anpassa våra verksamheter till den nya situationen, vilket är bra eftersom det sannolikt kommer att ske liknande utbrott framöver. Och medarbetarna gjorde en jätteinsats, säger Anders Hyltander i ett pressmeddelande. Han är områdeschef och ordförande i den sjukhusgemensamma planeringsgruppen för risk, kris och katastrofmedicinsk beredskap.

Mässlingsutslag. Foto: Mostphotos

Mässlingen är den mest smittsamma sjukdomen vi känner till i Sverige. Trots att de flesta är vaccinerade finns personer med otillräckligt skydd.

Analysen av förra årets utbrott visar också att en av framgångsfaktorerna var de grindvakter utanför akutmottagningarna som hindrade sjuka personer från att gå in.

Förra årets utbrott har också gett ny dyrbar kunskap inför framtida mässlingsutbrott, bland annat om smittsamhet, immunitet och genombrottsinfektioner.

– Det här arbetet kan leda till en förbättrad diagnostik vid nya mässlingsutbrott och en bättre immunitetsundersökning. Därmed förbättras vår förmåga att förebygga och hantera framtida utbrott, säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef Infektion. 

Ett av förbättringsförslagen som kom fram i analysen handlade om utmaningarna kring att nå ut med information.

Läs också: Smittad personal kan ha spridit mässling på kvinnokliniken

Hur ser symtomen ut?

– Typiska symptom vid mässling är feber, sjukdomskänsla, ögonirritation, hosta, huvudvärk och utslag i munslemhinnan - kan misstolkas som afte. Efter tre till fyra dagar kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter.

Hur farlig är mässling?

– Mässling är en mycket smittsam infektionssjukdom men den är i de flesta fall ofarlig och läker ut av sig själv. Även om de flesta som insjuknar blir friska efteråt, kan mässling orsaka svåra komplikationer trots dagens moderna sjukvård. Även dödsfall av mässling förekommer.

– Det finns idag missuppfattningar om att sjukdomen skulle vara ”harmlös”, och att komplikationer till mässling bara sågs förr i tiden.

– 1 av 10 med mässling får öroninflammation, 1 av 20 får lunginflammation, 1 av 1000 får hjärninflammation som kan leda till bestående hjärnskador och 1 till 2 av 1000 mässlingfall i världen avlider till följd av sjukdomen.

Hur kan man skydda sig?

– Vaccin är det bästa skyddet mot mässling. Det finns ett mycket effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982. Även om vaccin mot mässling ger ett gott skydd, kan enstaka personer som är vaccinerade ändå insjukna men detta är ovanligt.

– Vaccination mot mässling sker med två doser. Redan efter det första vaccinationstillfället är skyddet mycket bra, men det behövs två doser för att skyddet ska bli så långvarigt som möjligt. Efter två doser av vaccinet anses skyddet mot sjukdomen vara livslångt. Dos två är det inte så bråttom med, det kan till exempel tas inför en utlandsresa. Som tidigast kan man vaccinera sig igen efter en månad.

Källa: Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg 

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40