Sveriges ståuppares gudfader, Lennie Norman, är redo för en soloshow. Foto: Kai Martin

Grinig gammal gubbe redo för nya skämt

Lennie Norman är svensk stups fader. Nu är han ensam kvar i den första generationen. Väl medveten om detta gör han sin första soloshow på mer än tio år.

  • Publicerad 16:00, 25 dec 2017

Han sitter i en mindre svit på Park Avenu på Kungsportsavenyn. Ett hotell han kan utan och innan.

– Ja, sammanlagt har jag nog bott här mer än ett år, säger han.

– När jag var här med Charlie 1970 för en show på Park Lane bodde vi här i två månader.

Jo, han kallar sin pappa, pianisten och underhållaren Charlie Norman för just Charlie. Men så var de kollegor, åtminstone från att Lennie Norman var några och tjugo.

– Han var ju en entertainer som det inte finns någon liknande idag. Den som kommer närmast är väl Robert Wells, säger Lennie Norman.

Han syftar på att hans far var både fingerfärdig pianist med boogie woogie som jazzigt attribut och slagfärdig med sin humor.

– Jag är benägen att tro att saker går i arv enligt varannan generation. Min farmor var fruktansvärt roligt, den talangen har jag också ärvt. Däremot har jag inte Charlies musikalitet. Något som min son har.

Så så småningom la han basspelet allt mer åt sidan och började ägna sig åt humorn. Där kom han att bli en av Sveriges första ståuppkomiker. På senare år har han hållit sig till att uppträda i sällskap. Men med "Gubbvarning live!" gör han sin första soloshow på mer än tio år.

– Det blir modernt med återanvändning i sann miljöanda, säger han.

Lennie Norman

Ålder: 69 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Lucia och barn.

Yrke: Komiker och musiker.

Aktuell: Med turnén "Gubbvarning live! – Trött, förbannade och bittrare än någonsin". Gästspel i Göteborg i vår.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG