Gröna trenden 20 000 göteborgare hoppat på

Intresset för Reko-ringar har exploderat under senaste året. När Majorna startade sin grupp för ett par veckor sen strömmade tusentals medlemmar till. Ikväll ska de närproducerade varorna överlämnas på en parkeringsplats.

  • Publicerad 05:30, 4 feb 2021

Reko. Majornagruppens initiativtagare, Ellen Siesjö. Foto: Privat

Honung, ägg, kött, bröd och grönsaker. Meningen med en Reko-ring är att alla produkter ska vara närproducerade och säljas utan mellanhänder.

Säljarna visar upp sina varor i facebookgruppen där medlemmarna också gör sina beställningar. Allt betalas i förväg med swish.

– Vi sköter bara logistiken, sen är det säljarnas ansvar att följa livsmedels- och skatteregler, säger Majornagruppens initiativtagare, Ellen Siesjö.

20 000 göteborgare

Inför starten har hon sneglat på de andra grupperna som finns i Göteborg. Den äldsta vid Chalmers, är en av Sveriges största rekoringar med över 13 000 medlemmar.  Sedan förra våren finns också en grupp vid Backaplan, med fem tusen lika entusiastiska medlemmar.

– Majornas Reko-ring existerade redan, men killen som hade startat den hade inte lyckats hitta tillräckligt många producenter, så jag bad att få ta över. Nu har gruppen redan tre tusen medlemmar, säger Ellen Siesjö.

Under de två senaste veckorna har hon jagat producenter från hela Västsverige. En hel del hjälp har hon fått från de redan existerande Reko-ringarna, som har bistått med kontakter till småskaliga tillverkare och odlare.

Men det roligaste, tycker Ellen, är att hon har hittat riktigt lokala förmågor som själva är bosatta eller har sin verksamhet i Majorna.

– Vi har en hel del försäljare från området, bland annat en bigård som säljer honung och en matbutik, berättar hon.

Utlämning på parkering

Att hitta en bra plats för överlämnandet av varorna har varit det största kruxet. Det finns inte så många stora, öppna parkeringsytor i Majorna. Även om tanken är att köparna ska komma till fots eller med kollektivtrafik, måste det ju finnas utrymme för producenterna att parkera sina bilar.

– Vi räknar med att 300 personer dyker upp ikväll. Eftersom hela arrangemanget bygger på förtroende, räknar vi med att upphämtningen av varor sker på ett smittsäkert sätt.

Efter kvällen får Ellen Siesjö utvärdera valet av plats och logistik. Men hon är inte särskilt orolig. Försäljningen funkar ju bra i andra grupper, så det ska säkert gå bra i Majorna också, menar hon.

Här finns en tacksam publik, där många av de boende är intresserade. Nu kan de till exempel köpa bra vetemjöl till de egna surdegspizzorna. Jag tror det absolut att blir en succé, säger hon.

En halv miljon medlemmar

Rekoringar är lokala utlämningsställen för närproducerad mat. Köpare och säljare ingår i en lokal Facebookgrupp, där de kan göra upp om beställningar och betalning. Sedan träffas de fysiskt vid en given tidpunkt för leverans av beställda varor. På vissa orter sker detta en gång i veckan, på andra orter mer sällan.

Reko är en förkortning av ”rejäl konsumtion”, och säljarna i en rekoring ska bara erbjuda egenproducerade livsmedel och biprodukter. Både hobbyproducenter och företag kan erbjuda varor till försäljning.

Idén kommer från Finland. Där utvecklade en ekobonde år 2013 det enkla konceptet att använda sociala medier för att para ihop små livsmedelsproducenter med konsumenter i närområdet.

Enligt Hushållningssällskapet är drygt 500 000 människor i Sverige medlemmar i en rekorings-grupp, men det är svårt att veta hur många av dem som är aktiva konsumenter, uppger Hushållningssällskapet.

Källa: ATL

Visa merVisa mindre