Trängsel. Det är fortsatt trångt på vissa spårvagnsturer. Snart sätts en förstärkningsbuss in till Kortedala. Foto: Maria Groth

Grönt ljus för extrabuss från Kortedala

Det är fortsätt trångt på vissa turer i kollektivtrafiken. Snart sätts en extrabuss in för att avlasta spårvagnarna från Kortedala, bekräftar Västtrafik som samtidigt testar en ny funktion för ​att rapportera trängsel.

  • Publicerad 09:41, 26 nov 2020

Vi tittar på lösningar för att avlasta spårvagnstrafiken på sträckan från Kortedala, och även Göteborg i stort.

Det har varit trångt på bussar och spårvagnar under pandemin trots att fler jobbar hemma och Västtrafiks upprepade vädjan att undvika kollektivtrafiken i största möjliga mån.

I nordost har framför allt spårvagnslinjerna fortsatt varit fulla vilket resenärer och boende i Kortedala har riktat kritik mot.

Nu reagerar Västtrafik på kritiken och bekräftar planer på en extrabuss i rusningstrafik.

Linjen kommer köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen, vilket är stora knutpunkter med många spårvagnar, bussar och tåg att byta till.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Biljettkontrollerna fortsätter – trots ökad smittspridning

20 extra bussar

I december får Västtrafik dessutom tillgång till drygt 20 extra bussar i samband med att nya trafikavtal träder i kraft och äldre bussar ersätts med nya.

Några av bussarna kommer att användas till den nya linjen till och från Kortedala och resterande till att förstärka trafik i Göteborgsområdet, för att motverka trängsel.

Västtrafiks vädjan: gå om du kan

Fler spårvagnar från Angered

Det är även trångt på spårvagnarna från Angered under rusningstid. Västtrafik har tillsammans med Göteborgs Spårvägar nu hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan kl. 06:30-07:00 på linjerna 4,6, 7, 8, 9 och 11.

Det innebär att man kör med alla spårvagnar som går mellan klockan 06:30 och 09:30. Förhoppningen är att fler resenärer ska kunna sprida ut sitt resande från Kortedala och Angered under morgonen.

– Vi behöver fortfarande hjälpas åt och följa uppmaningarna från myndigheter. För de som inte har någon möjlighet att ta sig fram på andra sätt än med kollektivtrafiken och inte kan arbeta hemifrån är det naturligtvis extra svårt och det är för dem vi sätter in dessa åtgärder, säger Sara Ihrlund.

Efter pandemin: Tron på kollektivtrafiken minskar

Rapportera trängsel

Samtidigt testar Västtrafik en ny funktion i Reseplaneraren – rapportera trängseln.

Det innebär att när andra resenärer söker resväg visas alla andra resenärers rapport. Syftet är att ge vägledning om det är passande att stiga på eller om man ska vänta på en tur med mindre resenärer ombord.

Så kör extrabussen:

Förstärkningsbussen kommer att sättas i trafik måndag den 14 december.

Den stannar på hållplatserna: Aprilgatan, Allhelgonakyrkan, Kortedala Torg, Runstavsgatan, Bellevue, SKF, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen.

Trafikerar under rusningstid (cirka kl. 06:00-09:00 och cirka kl. 14:30-18:00) med femminuterstrafik.

Bussen finns att söka i Västtrafik To Go och på Västtrafiks hemsida.

Källa: Västtrafik

Visa merVisa mindre