Nybygge. På parkeringsytan närmast Lidl-butiken i Flatås planeras det nya parkeringshuset att byggas. Barbara Casari, som bor i området, är upprörd över att ett 60-tal lindar behöver tas ner. Foto: Johanna Roos

Grönt ljus för jättelikt p-hus i Flatås

Markparkeringar, garagelängor samt ett 60-tal lindar försvinner när omkring 430 nya bostäder planeras längs Marconigatan. Men först ska ett sex våningar högt p-garage byggas.

  • Publicerad 06:30, 29 maj 2022

Allén utgör en viktig grön korridor mellan Ruddalen och Änggårdsbergen för fåglar.

Förtätningen av Flatås fortsätter och näst på tur är bygget av omkring 430 lägenheter mellan Marconigatan och Distansgatan.

Planen vann laga kraft för ett år sedan och efter sommaren tas första steget mot den nya bebyggelsen: Ett sex våningar högs parkeringshus strax väster om Marconimotet.

Det ska ersätta markparkeringarna och garagelängorna som tas i anspråk för att lämna plats åt den nya bebyggelsen.

Redan innan sommaren ska parkeringsytan närmast Lidl-butiken evakueras.

P-ytorna ryker när Frölunda förtätas

Långdragen process

Frågan har sedan 2015, då Göteborgs stad presenterade planerna, rört upp starka känslor hos medlemmarna i den lokala bostadsrättsföreningen tillhörande Riksbyggen, som överklagade detaljplanen.

Mark- och miljödomstolen valde dock att gå på kommunens linje och för ett år sedan vann den laga kraft.

Invändningarna har bland annat bestått i att närheten till parkeringsplatserna går förlorad, men även att föreningen tvingas stå för hela finansieringen på 116 miljoner kronor, även om man fått köpa tomten av kommunen för en krona.

Sista instansen: Ja till nya bostäder vid Pågen

Trädallén fälls

Medlemmarna har även ställt sig kritiska till att trädallén närmast Marconigatan kommer att behöva tas ner.

En som tidigt tog strid för de 60-tal lindarna är Barbara Casari, boende i området.

Hon är bedrövad över beslutet, som hon menar kommer att få negativa konsekvenser för miljön.

– Allén utgör en viktig grön korridor mellan Ruddalen och Änggårdsbergen för fåglar. Det är helt förfärligt, men Göteborgs stad verkar inte ha kunskap om vad dessa har för betydelse.

20 000 nya bostäder planeras i Frölunda-Högsbo

"Väger tyngre"

Enligt planbeskrivningen väger värdet i att få till många bostäder i en kvartersstruktur tyngre än bevarandet av befintliga träd.

Att de nya träden kommer att ersättas i den nya miljön, menar Barbara Casari är en föga tröst.

– De här är över 60 år gamla, de går inte bara att ersätta hur som helst.

När träden kommer att tas ner är fortfarande inte klart, liksom när byggstarten ska ske.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44